Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

13 en 14 maart DoeDigiDagen: digitalisering voor iedereen

Ervaar digitalisering in actie in Emmen, Leeuwarden, Roden, Delfzijl en Groningen
03 maart 2020

Om de toenemende digitalisering van de samenleving kan niemand heen. Daarom organiseert Noorden Digitaal op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart 2020 de DoeDigiDag. Op vijf locaties in Groningen, Fryslân en Drenthe kan iedereen tussen 11.00 en 17.00 uur beleven wat digitalisering allemaal mogelijk maakt en wat dit voor jou betekent. De DoeDigiDag is als activiteit voor het hele gezin de opmaat naar de grote landelijke conferentie Nederland Digitaal die van 16-19 maart 2020 plaatsvindt in Martiniplaza in Groningen. Kijk voor alle activiteiten op noordendigitaal.nl.

In Noorden Digitaal werken bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen samen om te laten zien dat Noord-Nederland een innovatieve regio is op het gebied van digitalisering. Voorzitter van Noorden Digitaal is RUG-hoogleraar Iris Vis: “Ons motto is 'van, voor en met het Noorden'. We vinden namelijk dat iedereen – jong én oud - recht heeft op een goed voorbereide digitale toekomst. Daarom ook deze DoeDigiDag!”
Noorden Digitaal organiseert verder een uitgebreid Noordelijk programma tijdens de landelijke conferentie Nederland Digitaal. Ook deze activiteiten zijn in veel gevallen vrij toegankelijk.

Digitale Veiligheid in Leeuwarden

De DoeDigiDag belooft een spannende dag te worden voor jong en oud. Zo kunnen bezoekers in Leeuwarden, waar digitale veiligheid centraal staat, proberen te ontsnappen uit de security escape room bij de voormalige gevangenis Blokhuispoort of op zoek gaan naar de plaats van een cyberdelict. Ook kun je hier proberen een hacker op te sporen voor het te laat is, een cyber crises game spelen of een workshop digitale weerbaarheid volgen tegen sexting.

De poster van de DoeDigiDag Leeuwarden
De poster van de DoeDigiDag Leeuwarden

Digitale gezondheid in Roden

Digitalisering speelt een prominente rol in de gezondheidszorg. Wat er allemaal speelt, kun je tijdens de DoeDigiDag op 14 maart ervaren in de Health Hub Roden. De nieuwste snufjes zijn te zien, zoals de spraakcomputer en de carecube. In het Fablab kun je de nieuwe digitale maaktechnieken bekijken en zien hoe ambulances gebruik maken van VR-brillen. Ook kun je door het aantrekken van een ouderdomspak voelen hoe het is om oud te zijn.

Sturen vanaf de wal in Delfzijl

In Delfzijl staat de DoeDigiDag op 14 maart in het teken van digitalisering in de vervoers- en maritieme wereld. Naast zwemmende visrobots, een vaarsimulator, (onderwater)drones en een rondvaart op het eerste volledig elektrische schip van de Provincie Groningen, is er ook een grote speelplaats voor jonge kinderen. Zelf een robot programmeren, een 3D ontwerp maken en printen, inzoomen met een digitale microscoop en zelf een animatiefilmpje maken. De DoeDigiDag Delfzijl is in het Noorderpoortgebouw Energy & Maritime.

Zwemmende visrobots
Zwemmende visrobots

Je eigen virtuele wereld bouwen in Groningen

In Forum Groningen gaat de DoeDigiDag op 14 maart vooral over kunstmatige intelligentie, digitale geletterdheid, virtuele beleving en de morele kant van digitalisering. Hier kunnen bezoekers kennismaken met gamedesign, maar ook hun eigen virtuele wereld bouwen en robotjes programmeren.

Studentikoos Emmen

Op vrijdag 13 maart is er een DoeDigiDag in Emmen speciaal bedoeld voor studenten, carrière-starters én hun (toekomstige) werkgevers. Vijftien sprekers staan op het programma, waaronder influencers, vernieuwende ondernemers en hoogleraren. Ze gaan in kleine groepjes met bezoekers in gesprek. Daarbij staat technologie centraal.

Laatst gewijzigd:04 februari 2022 10:20

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...