Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

RUG eert talentvolle studenten en onderzoekers tijdens zomerceremonie

05 juli 2019

Ieder jaar worden talentvolle studenten en onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in het zonnetje gezet bij de officiële afsluiting van het academisch jaar. Tijdens de zomerceremonie op vrijdagmiddag 5 juli 2019 werden de winnaars van de GUF-100 prijzen en de Wierenga-Rengerink dissertatieprijs bekend gemaakt. Daarnaast zijn de internationale alumni ambassadeurs voor het komende jaar benoemd.

Wierenga-Rengerink prijs voor dr. Michael Lerch

De Wierenga-Rengerink prijs voor de promovendus met de beste dissertatie in 2018, is toegekend aan dr. Michael M. Lerch en zijn proefschrift getiteld: “Donor-Acceptor Stenhouse Adducts”. Tijdens de zomerceremonie ontving Lerch een prijs van €7.500 voor zijn verdere academische ontwikkeling. Alumni van de RUG stellen het prijzengeld beschikbaar via het Ubbo Emmiusfonds (UEF).

Michael Lerch studeerde interdisciplinaire wetenschappen aan de ETH Zürich, met de nadruk op organische synthese en cellulaire biologie. Verder was hij student-onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge en het California Institute of Technology. Vervolgens kwam naar Groningen om zijn proefschrift af te ronden onder toezicht van de hoogleraren Ben Feringa en Wesley Browne.

Dr. Michael Lerch, ontvanger van de Wierenga-Rengerink prijs
Dr. Michael Lerch, ontvanger van de Wierenga-Rengerink prijs

Lerch zijn proefschrift geeft een beter begrip van en maakt gebruik van een nieuwe klasse moleculen: de zogenaamde DASA's (Donor−Acceptor Stenhouse Adducts.) Deze moleculen fungeren als moleculaire schakelaars, hun structuur verandert bij verlichting. Moleculaire foto-schakelaars zijn de laatste decennia een populair onderzoeksonderwerp dat toepassingen mogelijk maakt variërend van materiaalwetenschappen, supramoleculaire chemie, moleculaire machines en eenheden, schakelbare katalyse, chemische biologie tot biomedische wetenschappen.

Lerch’s proefschrift heeft een duidelijke structuur en biedt gedetailleerde conclusies in elk hoofdstuk. De resultaten worden op overtuigende wijze gepresenteerd, ondersteund door het gebruik van hoogwaardige illustraties. Hoewel het werk rijk is aan details, wordt het zo gepresenteerd dat de relevantie en de implicaties voor niet-experts duidelijk zijn.

De Wierenga-Rengerink prijs wordt sinds 2015 uitgereikt aan de promovendus die de beste RUG-dissertatie heeft geschreven. Op verzoek van de rector magnificus worden decanen van alle faculteiten uitgenodigd om met Cum Laude beoordeelde proefschriften te nomineren. Een jury bestaande uit Elmer Sterken en de oud-rectoren Bleumink, Bosscher en Zwarts heeft dit jaar vijf nominaties geëvalueerd. Het proefschrift van Lerch stak er met kop en schouders boven uit.

GUF-100 prijzen 2019

De GUF-100 prijzen voor excellerende studenten werden in 1993 voor het eerst uitgereikt ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Groninger Universiteitsfonds (GUF). Aan elke GUF-100 prijs is een bedrag van €2.500,- verbonden. De 11 winnaars van de GUF-100 prijzen 2019 zijn:

Naam Faculteit
Meier, M. (Maike) Science & Engineering
Hobbie, F. (Fabian) Gedrags- en Maatschappijwetenschappen
Plegt, M. (Marion) Ruimtelijke Wetenschappen
Bekkering, C.V.J. (Joachim) Rechtsgeleerdheid
Jong, L.M. De (Lisanne) Letteren
Haarman, J.H. (Jorrit) Godgeleerdheid & Godsdienswetenschappen
Karsten, E. (Erwin) Economie & Bedrijfskunde
Merode, N. Van (Nadine) Medische Wetenschappen
Oostland, E.M. (Lonneke) Wijsbegeerte
Jurgens, M. (Merle) UCG
Wal, L. Van Der. (Leander) Campus Fryslân

Pictures of GUF winners

Oud-studenten worden internationale alumni ambassadeurs

Bij de zomerceremonie waren ruim 100 internationale graduates van tientallen nationaliteiten aanwezig. De bijeenkomst viert hun afstuderen en markeert het einde van de studietijd in Groningen. Een geselecteerde groep van 12 internationale Alumni Ambassadeurs van verschillende nationaliteiten is het afgelopen half jaar getraind om de RUG komend jaar te vertegenwoordigen in hun thuislanden.

Laatst gewijzigd:19 maart 2020 16:02
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...