Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Liftongeluk RUG veroorzaakt door niet juist afgestelde rem

22 maart 2019

Het onafhankelijk technisch onderzoek naar de toedracht van het liftongeluk bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is afgerond. Op 17 januari jl. kwam een lift onbedoeld op de kelderbodem terecht in een faculteitsgebouw aan de Antonius Deusinglaan 1. In de lift bevonden zich 14 medewerkers en studenten van de afdeling Farmacie van de RUG. De algemene conclusie van het onafhankelijk onderzoeksbureau luidt dat de rem van de lift niet goed was afgesteld. Reden voor het College van Bestuur van de RUG om de liften in Antonius Deusinglaan 1 opnieuw te laten keuren, en om de onderhoudsprocedures van álle liften in alle gebouwen onder de loep te nemen.

Het incident

14 onderzoekers en studenten stapten op de 1e verdieping in de betreffende lift om naar de 9e verdieping van Antonius Deusinglaan te gaan. Op het moment dat men na aankomst op de 9e de lift wilde verlaten sloten de deuren ongecontroleerd. De lift kwam in beweging en zakte richting 6e. Hierbij trad de buitengewone noodremvoorziening in werking. Het tot stilstand komen van de lift tussen de 6e en 5e verdieping leidde tot uitschakeling van de besturing en tot opsluiting van de groep.

Enkele medewerkers en een monteur schoten te hulp. Na het verrichtten van de volgens protocol benodigde handelingen om de lift gangbaar te maken, zette de lift zich na een uur weer ongecontroleerd in beweging. Het lukte niet de lift af te remmen. Hierdoor kwam deze met verhoogde snelheid abrupt tot stilstand op de in de kelder aanwezige hydraulische buffer.

Rem

Het onderzoeksbureau heeft met proeven vastgesteld dat de val veroorzaakt is door een niet juist afgestelde rem bij een bijna maximale belasting (die is 16 personen). Tijdens proeven is gebleken dat dit niet gebeurt wanneer de rem juist is afgesteld en de balancering van de liftkooi is aangepast aan het contragewicht. De motor van de betreffende lift is in mei 2018 vervangen. Vervolgens is de lift goedgekeurd; het keuringscertificaat gaf aan dat onderhoud aan de rem nodig was. Dit onderhoud is uitgevoerd tijdens reguliere onderhoudsmomenten door het bedrijf waar de RUG in 2018 een overeenkomst mee had.

Aanscherpen

Jouke de Vries, voorzitter CvB: “Het ongeluk was een zeer angstige ervaring voor de medewerkers en studenten die opgesloten zaten in de lift. Het heeft veel impact op hen gehad. De uitkomst van het onderzoek laat zien dat ondanks periodiek onderhoud en regelmatige keuringen het mankement aan de rem niet is bemerkt. Dat is voor ons de reden om de onderhoudsprocedures van alle liften onder de loep te nemen en zo nodig aan te scherpen. Ook hebben wij deze maand alle 11 liften in de Antonius Deusinglaan 1 opnieuw laten keuren. Daarnaast gaan we meer en beter aandacht besteden aan de registratie van storingen, en aan incidentafhandeling in gebouwen die gezamenlijk gebruikt worden.”

Laatst gewijzigd:12 maart 2020 21:41
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...