Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

De revolutie van doe-het-zelfonderzoek in het Universiteitsmuseum

21 november 2018

Wetenschap is alleen voor wetenschappers? De rondreizende tentoonstelling Beyond the Lab vertelt zeven verhalen over mensen die wetenschappelijk onderzoek openstellen voor iedereen. De expositie is een initiatief van EU-project Sparks; dat Citizen Science promoot en Europeanen wil laten zien dat we samen de verantwoordelijkheid dragen voor wetenschappelijk onderzoek en innovatie. Beyond the Lab strijkt vrijdag 23 november voor ruim 4 maanden (tot 14 april 2019) neer in het Universiteitsmuseum van de Rijksuniversiteit Groningen aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat 7a te Groningen. De expositie wordt donderdagavond geopend met een lezing van microbiologe en columniste Rosanne Hertzberger.

Meer en meer doe-het-zelvers (DIY) van over de hele wereld zoeken oplossingen, experimenteren, vinden uit, allemaal buiten het klassieke laboratorium. Deze pioniers van de doe-het-zelfonderzoek gebruiken goedkope sensoren, smartphone apps en delen informatie met online gemeenschappen. Ze veranderen zo ons idee over wie of wat een wetenschappelijk onderzoeker is en hoe wetenschap er uit kan zien. Smartphones en sociale netwerken maken dat burgers met wetenschappers kunnen samenwerken om informatie te verzamelen over allerlei onderwerpen, van invasieve muggen tot luchtvervuiling.

In de gezondheidszorg zorgt de beschikbaarheid van technologie ervoor dat patiënten meer grip krijgen op hun ziekte of gezondheid. Patiënten ontdekken radicaal nieuwe manieren om met hun gezondheid om te gaan en hun leven te verbeteren. DIY Biology is een groeiende burgerbeweging waarbij hackers en hobbyisten aan de slag gaan met genetica en moleculaire biologie in keukens, kelders, garages en gemeenschapslaboratoria.

Kunstwerken

Het potentieel van DIY-wetenschap is enorm, maar waar leidt het toe? Naast de persoonlijke verhalen toont Beyond the Lab drie kunstwerken die in samenwerking met Ars Electronica Futurelab in het Oostenrijkse Linz zijn ontwikkeld. Kunstenaars Lucy McRae, Jakob en Lea Illera en de Nederlandse Anouk Wipprecht, werkten enkele maanden samen met curatoren en wetenschappers aan nieuw werk dat de toekomst van de wetenschap, uit het lab en in onze levens, schetst.

Academie Minerva

Tijdens de eerste week van de tentoonstelling laten studenten van expositiepartner Academie Minerva (Hanzehogeschool) hun resultaten zien van de Minor Intimate Technology van docenten Hermen Maat en Ingrid Nieboer: installaties met de invloed van technologische ontwikkeling op ons gedrag en onze omgeving als uitgangspunt.

Laatst gewijzigd:12 maart 2020 21:23
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...