Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

4,5 miljoen euro voor kankeronderzoek UMCG en RUG

KWF stimuleert precisiebestraling in Groningen
18 december 2018

KWF Kankerbestrijding kent 4,5 miljoen euro toe aan nieuw kankeronderzoek in Groningen. Het gaat om onderzoeken die een nieuwe vorm van bestraling, protonentherapie, voor meer patiënten beschikbaar zullen maken. KWF kent in totaal 32,5 miljoen euro toe aan 54 nieuwe onderzoeksprojecten.

Prof. dr. Fred Falkenburg, directeur KWF Kankerbestrijding: “We blijven ons onverminderd inzetten voor wetenschappelijk onderzoek naar methoden om kanker te voorkomen, beter op te sporen en te behandelen. Dankzij onze donateurs en vrijwilligers kunnen we op deze schaal investeren in excellent kankeronderzoek.”

Bij protonentherapie worden patiënten bestraald met positief geladen deeltjes, die veel gerichter de tumor bereiken dan de huidige bestralingstechnieken. Daardoor ontstaat minder schade aan gezond weefsel en ervaart de patiënt dus minder bijwerkingen. In de zomer van 2018 opende het UMCG de eerste protonenbestralingsfaciliteit van Nederland.

Verder optimaliseren


Hoewel de eerste patiënten inmiddels succesvol met protonen zijn bestraald, zal de behandeling de komende jaren nog verder worden geoptimaliseerd. Een belangrijke aanzet daartoe is de toekenning van ruim 2,8 miljoen euro aan de onderzoeksgroep van RUG-professor Sytze Brandenburg, hoogleraar Versnellerfysica bij het KVI - Center for Advanced Radiation Technology. In dit project ontwikkelt hij technieken om beeld gestuurd te bestralen en de individuele bestralingsplanning te verbeteren. De inzichten die dit project oplevert, dragen ook bij aan een beter begrip van de interactie tussen protonentherapie met andere behandelingen, zoals chemo- en immunotherapie.

Professor Rob Coppes van het UMCG ontvangt een bedrag van bijna 1,7 miljoen euro voor zijn onderzoek naar de effecten van protonenbestraling op verschillende biologische processen in het lichaam. Die kennis is van belang om deze nog jonge behandeling verder te verbeteren. Coppes richt zich in eerste instantie op patiënten met hersen- en hoofd-hals-kanker, omdat bij deze groep beschadiging van gezond weefsel grote effecten kan hebben. Juist voor hen is gerichtere bestraling dan ook een veelbelovende ontwikkeling.

Zorgvuldig beoordelingsproces


Voordat KWF een onderzoek financiert, doorloopt een projectvoorstel een zorgvuldig beoordelingsproces. Hierin staan de volgende criteria centraal: wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie voor de kankerbestrijding. Honderden oncologische vakgenoten uit binnen- en buitenland beoordelen de projectvoorstellen op deze criteria. Mede op basis van hun bevindingen brengen de beoordelingscommissies van de KWF Adviesraad een advies uit aan KWF. Op basis van alle input neemt KWF een definitief financieringsbesluit. KWF ondersteunt alle onderzoekers bij het bereiken van hun doelen. Door knelpunten aan te pakken en kansen op doorbraken te benutten helpt KWF onderzoek én de patiënt vooruit.

Laatst gewijzigd:19 januari 2023 10:06
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...