Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

RUG-economen voorspellen medailleklassement Rio: acht keer Olympisch goud voor Nederland

11 juli 2016
De Olympische goudenmedaille van 2008 (Peking). Bron: Nationale Beeldbank

De Nederlandse Olympische ploeg verovert in Rio de Janeiro acht gouden medailles. In totaal zal de Oranje-equipe 24 medailles behalen, verdeeld over achtmaal goud, negen keer zilver en zeven bronzen plakken. Dat voorspellen de economen Fabian ten Kate, Gerard Kuper en Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit op basis van een wetenschappelijk model. Zij publiceren hun voorspelling vandaag in het vakblad Economisch Statistische Berichten.

De economen verwachten dat Nederland in het medailleklassement zal eindigen op de twaalfde plaats. De strijd om de toppositie in het medailleklassement zal hevig zijn. Ten Kate, Kuper en Sterken voorspellen dat de Verenigde Staten de strijd met China nipt weten te winnen.

Eerdere resultaten en thuisvoordeel

Kuper en Sterken voorspellen sinds 2002 de medailleklassementen van de Olympische Spelen. Het Groningse model is gebaseerd op eerdere Olympische resultaten, het thuisvoordeel en de WK-uitslagen van de relevante onderdelen. De verschillen tussen de voorspelling en de daadwerkelijke medaillespiegel kunnen groot kunnen zijn. De voorspelling voor de Spelen in Londen blijkt achteraf nog het best.

Vergelijking voorspellingen Goud Zilver Brons Positie in het klassement
2004 Athene voorspelling 4 6 11 23ste
uitkomst 4 9 9 18de
2008 Peking voorspelling 4 7 9 18de
uitkomst 7 5 4 12de
2012 Londen voorspelling 8 8 7 11de
uitkomst 6 6 8 13de

Meer informatie

  • Contact: Fabian ten Kate, tel.: 06-39605146
  • Zie ook de volledige publicatie in Economisch Statistische Berichten op www.esb.nu/olympisch
Laatst gewijzigd:01 februari 2023 16:21
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 april 2024

    Ward Romeijnders appointed as Professor of Optimization under Uncertainty

    The Faculty of Economics and Business is pleased to announce that Ward Romeijnders has been appointed as Professor of Optimization under Uncertainty. The chair is situated within the Department of Operations.

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 12 april 2024

    Oratie Corine Noordhoff: Future ready retail

    Tijdens haar oratie zal Corine Noordhoff inzichten verschaffen in de fundamentele elementen om te overleven en je bedrijf aan te passen in de retailsector. Noordhoffs oratie vindt plaats op vrijdag 19 april 2024, 16:15 – 17:00, in de aula van het...