Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Professor en conciërge samen voor de klas

Honderd medewerkers Rijksuniversiteit Groningen geven les aan hun kinderen
13 maart 2014

Ter ere van het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen geven ruim honderd medewerkers dit voorjaar les op de school van hun zoon of dochter. Zij gaan op pad in Noord-Nederland om kinderen en jongeren te vertellen over hun vakgebied: van rechten tot geneeskunde, van biologie tot astronomie. Op maandag 17 maart komen alle medewerkers bijeen voor een gezamenlijke aftrap van deze gastlessenreeks.

Tijdens de lessen komt ook de Gift for Infinity aan bod: het door het publiek gekozen wetenschappelijk onderzoek dat de RUG ter ere van haar 400ste verjaardag wil gaan uitvoeren. Een onderzoek naar gezond oud worden: Actief oud is goud! Hoe kunnen kinderen en jongeren hier een bijdrage aan leveren?

Gift for infinity: Actief oud is goud

Je blijft gelukkiger, fitter en gezonder als je actief meedoet in de maatschappij. Maar waarom blijft de één, ook op latere leeftijd, wel actief en de ander niet? En wat is het belang van vrijwilligerswerk? Het onderzoeksteam van prof.dr. Ronald Stolk gaat in samenwerking met LifeLines op zoek naar antwoorden.

Poster Scholierenacademie
Poster Scholierenacademie

Verjaardagscadeau

De RUG is een crowdfundingsactie gestart om het benodigde bedrag voor ‘de Gift’ bij elkaar te krijgen. Iedereen die de jarige RUG een verjaardagscadeau wil geven, kan hieraan een bijdrage leveren. De uitgezonden medewerkers doen mee aan deze actie door de klas die ze bezoeken aan te moedigen om op een creatieve manier geld in te zamelen voor het Gift-onderzoek. Scholen die geld hebben ingezameld worden uitgenodigd voor een afsluitend college op zaterdag 23 mei 2014 in Groningen.

Honderd aanmeldingen

De medewerkers geven hun gastlessen op uitnodiging van de RUG Schollierenacademie en het RUG400-lustrumbureau. De animo hiervoor is groot. Inmiddels hebben meer dan honderd medewerkers zich voor een gastles opgegeven. Hoogleraar privaatrecht mr.dr. Wilbert Kolkman was een van de eersten die zich aanmeldde: ‘Ik vind het ontzettend leuk om hieraan mee te werken. Normaal gesproken geef ik alleen les op de universiteit. Dit is een mooie kans om mijn vakgebied breder uit te dragen. Ik ga een les geven over personen- en familierecht, echt een vakgebied waar iedereen wel een eens mee te maken heeft: een opa of oma die is overleden, een echtscheiding of de geboorte van een broertje of zusje.’
Laatst gewijzigd:13 december 2022 16:43
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 15 april 2024

    ‘De Europese verkiezingen worden weer ouderwets saai’

    RUG-onderzoekers Ritumbra Manuvie, Pieter de Wilde en Lisa Gaufman blikken in een drieluik vooruit op de verkiezingen in respectievelijk India, Europa en de Verenigde Staten. Deze week: Pieter de Wilde.

  • 15 april 2024

    Nachtzicht met kunstmatige atomen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...