Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Monica Arac de Nyeko Alumnus van het Jaar 2014

02 december 2014

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft de Oegandese schrijfster en humanitair specialist van UNICEF Monica Arac de Nyeko verkozen tot Alumnus van het Jaar 2014. De prijs voor Alumnus van het Jaar bestaat uit een speciaal hiervoor ontworpen beeld van de Groninger kunstenaar Jan Steen en wordt uitgereikt op 15 december tijdens het Decemberdiner in het academiegebouw van de RUG.

Monica Arac de Nyeko foto: C.Asare Photography
Monica Arac de Nyeko foto: C.Asare Photography

‘Monica Arac de Nyeko is een vrouw die zich in haar werk letterlijk in woord en daad inzet voor kwetsbare groepen, zoals vrouwen en kinderen in Afrika. Daarmee geeft ze uitvoering aan een van de kernwaarden van onze universiteit’, aldus de jury. ‘Monica is een uitstekend voorbeeld van het grote potentieel van de internationale studenten aan de RUG en een geweldige ambassadeur voor onze universiteit. We hopen dat ze ook buiten Afrika de bekendheid krijgt die ze verdient.’ Lees hier het volledige juryrapport.

Werkzaam in kwetsbare regio’s

Monica Arac de Nyeko kwam in 2003 met een beurs van het Eric Bleumink Fonds van de RUG, in Groningen studeren. Ze behaalde de master Humanitarian Assistance en werkte vervolgens voor het World Food Program (WFP), the United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs en Unicef in onder meer Italië, Soedan, Kenia en Ghana. Met dit werk levert ze een belangrijke bijdrage aan het oplossen van humanitaire problemen in kwetsbare regio’s.

Prijswinnende literatuur

Arac de Nyeko schrijft internationaal erkende, prijswinnende literatuur en snijdt daarbij maatschappelijk relevante onderwerpen aan als homoseksualiteit, dat in Afrika een gevoelig thema is. Ze won in 2007 de belangrijkste Afrikaanse literaire onderscheiding, de Caine Prize for African Writing, met haar verhaal ‘Jambula Tree’.

De thema’s die ze behandelt zijn vaak serieus, maar haar toon is levendig, ondeugend en grappig, zoals de jury van de Caine Prize haar werk kenmerkte. Ze weet de onderwerpen een menselijke maat mee te geven, haar hoofdrolspelers zijn mensen van vlees en bloed.

Dit jaar werd ze geselecteerd voor de Africa39, een lijst met de 39 meest getalenteerde en veelbelovende jonge schrijvers onder de veertig, afkomstig uit Afrika ten zuiden van de Sahara.

Literatuuravond 17 December

Op woensdag 17 december zal Monica een lezing houden in de boekhandel Godert Walter. Ze zal voorlezen uit haar meest recente werk en zal praten over haar schrijven, carrière, Afrika, positie van vrouwen en meer. Vanwege beperkte ruimte het advies zich van te voren aan te melden via: info godertwalter.nl

Alumnus van het jaar

De Rijksuniversiteit Groningen is trots op haar ruim 110.000 alumni, verspreid over de hele wereld. Elk jaar onderscheidt zij een van hen met de titel Alumnus van het Jaar. Het is een prijs die is bedoeld als uiting van waardering én van aanmoediging. De Alumnus van het Jaar heeft in de ogen van de jury een bijzondere bijdrage geleverd aan de maatschappij, de wetenschap of de cultuur, is een inspiratiebron voor anderen én geldt als een belofte voor de toekomst. Eerder werden Jeroen Smit, Jelle Brandt Corstius, Stine Jensen, Matthijs Bierman en Wim Pijbes uitgeroepen tot alumnus van het jaar.

Biografie

Monica Arac de Nyeko is een bekroond auteur en specialiste in het humanitaire werkveld met bijna tien jaar internationale VN-ervaring in fondsenwerving, externe communicatie, relatiebeheer en coördinatie. Ze behaalde de Bachelor Onderwijs, Engels en Literatuurwetenschappen aan de Makerere University in Oeganda in 2001 en volbracht vervolgens de Master of Arts in Humanitarian Assistance aan de Rijksuniversiteit Groningen in 2003. Hierna begon Monica haar internationale carrière als Junior Consultant Early Warning Unit bij WFP Rome in Italië (2004). Ze ging in 2006 aan de slag bij het WFP in Khartoem als Report Officer en later dat jaar bij OCHA/IRIN, een NGO die rapporteert vanuit de frontlinies van crisissen en daarmee humanitaire respons mobiliseert. Sinds 2009 werkt ze bij UNICEF - eerst in Khartoem als Report Officer en vervolgens in Accra als externe relaties en specialist fondsenwerving.

Nominaties en awards

2014 – Nominatie Africa39 lijst: één van de van 39 meest veelbelovende schrijvers onder de leeftijd van 40 van sub-Sahara Afrika. Africa39 is een samenwerkingsproject van het Hay Festival en de Rainbow Book Club.

2007 - Winnaar Caine Prize for African Writing

2004 - Nominatie Caine Prize for African Writing

2003 - Beste Persoonlijke Essay in de Women's World, Women Voices in War Zones Writing Competition.
Laatst gewijzigd:13 december 2022 16:43
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 15 april 2024

    ‘De Europese verkiezingen worden weer ouderwets saai’

    RUG-onderzoekers Ritumbra Manuvie, Pieter de Wilde en Lisa Gaufman blikken in een drieluik vooruit op de verkiezingen in respectievelijk India, Europa en de Verenigde Staten. Deze week: Pieter de Wilde.

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...