Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Effectiveness of long-term follow-up of breast cancer

11 januari 2012

Promotie: mw. W. Lu, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Effectiveness of long-term follow-up of breast cancer

Promotor(s): prof.dr. G.H. de Bock, prof.dr. T. Wiggers

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nacontroles borstkanker minder lang nodig

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Noord-Amerika en West-Europa. De overleving van patiënten met borstkanker is in de loop van de tijd aanzienlijk verbeterd. De overleving na vijf jaar is gestegen van 75% in 1970 tot 89% in 2000. Inmiddels kan borstkanker worden beschouwd als een chronische ziekte, die zelfs pas terug kan keren na 20-30 jaar.

Promovenda Wenli Lu bracht in kaart hoe op de individuele patiënt toegesneden plannen voor nazorg de kans op overleving verder kunnen vergroten en de zorgkosten kunnen terugdringen. Uit een door Lu uitgevoerde meta-analyse blijkt dat vroege detectie van terugkerende tumoren met regelmatige mammografie de kans op overleving vergroot. Dit bevestigt de aanpak zoals voorgeschreven in diverse internationale richtlijnen. Wel blijkt dat in 30 tot 40 procent van de onderzochte gevallen de mammografie onvoldoende wordt gebruikt bij routinecontroles.

Een door Lu ontwikkeld model laat zien dat het verantwoord is patiënten minder lang te laten terugkomen voor een jaarlijkse controle in het ziekenhuis dan richtlijnen voorschrijven. In plaats daarvan kan een regelmatige mammografie worden uitgevoerd bij het bevolkingsonderzoek op borstkanker, of kan de huisarts deze zorg op zich nemen. De zorgkosten kunnen hierdoor aanzienlijk afnemen, terwijl de kans op overleving hetzelfde blijft.

Wenli Lu (Hebei, China, 1975) verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Epidemiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Inmiddels werkt ze als docent en onderzoeker aan de universiteit van Tianjin, China, waar ze ook voor haar komst naar Groningen werkte.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:01
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 27 maart 2024

    RUG/UMCG onderzoekers ontvangen prestigieuze onderzoeksbeurs

    RUG/UMCG-wetenschappers Mark Hipp, Bart Eggen, Moniek Tromp en Marleen Kamperman zijn samen met collega’s betrokken bij vier van zeven Nederlandse wetenschapsconsortia.