Toevoegen vetzuren aan flesvoeding leidt op 9-jarige leeftijd tot achterstand
Het toevoegen van Omega-3 en Omega-6 vetzuren in flesvoeding aan baby's zorgt ervoor dat deze zich in de eerste maanden na de geboorte beter ontwikkelen. Maar op 9-jarige leeftijd blijken de kinderen juist een iets slechtere hersenfunctie te hebben dan kinderen die niet deze toegevoegde vetzuren in de flesvoeding hebben gehad. Ze kunnen iets slechter plannen en organiseren en hebben minder parate woorden en kennis. Dit blijkt uit onderzoek naar de langetermijneffecten van deze toevoegingen van Mijna Hadders-Algra, hoogleraar Ontwikkelingsneurologie in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij en haar onderzoeksgroep publiceren deze week over dit onderzoek in het wetenschappelijk magazine Developmental Medicine & Child Neurology.
Al geruime tijd is bekend dat kinderen die borstvoeding hebben gehad een iets hoger IQ hebben dan kinderen die flesvoeding kregen. ‘Breast is best’, ook deze studie van Hadders bevestigt dit. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat moeders die borstvoeding geven meer opleiding hebben genoten dan moeders die direct kiezen voor de fles. Maar ook de samenstelling van de melk kan dit verschil veroorzaken. Moedermelk bevat omega-3 vetzuren ('visolie'), terwijl dat soort vetzuren in de standaard flessenmelk ontbreken. Hadders: “Diverse onderzoeken toonden aan dat het toevoegen van omega-3 vetzuren aan flesvoeding er voor zorgt dat baby's zich in de eerste maanden na de geboorte iets beter ontwikkelen. Wij wilden weten of dat betere resultaat er ook op schoolleeftijd nog is.”
Opzet onderzoek
Hadders en collega’s gingen daarom na of het toevoegen van omega-3 en omega-6 vetzuren aan de flessenvoeding van gezonde op tijd geboren baby's effect heeft op het functioneren van het brein op 9-jarige leeftijd. Zij onderzochten daartoe 123 kinderen die flessenvoeding zonder vetzuren kregen, 91 kinderen die wel vetzuren in de melk dronken en 127 kinderen die borstvoeding hadden. In deze studie is onderscheid gemaakt tussen rokende en niet rokende moeders tijdens de zwangerschap.
Effect toegevoegde vetzuren
De kinderen die toegevoegde vetzuren in de flessenvoeding hebben gehad scoren bij plannen en organiseren iets slechter. Verder was het effect van de vetzuren afhankelijk van de vraag of de moeder rookte tijdens de zwangerschap. Het is bekend dat roken tijdens de zwangerschap een duidelijk negatief effect heeft op het IQ van kinderen. Dat werd ook in dit onderzoek gevonden. De meeste moeders roken gelukkig niet tijdens de zwangerschap. De kinderen van tijdens de zwangerschap rokende moeders die flesvoeding met vetzuren hebben gehad, hebben niet alleen meer moeite met plannen en organiseren, maar hebben ook wat meer moeite met leren en geheugen en een lager verbaal IQ. Dat laatste wil zeggen dat ze een wat geringere paraatheid van kennis en woorden hebben. Bij de kleine groep van kinderen van moeders die wel rookte tijdens de zwangerschap ‘repareren’ de omega 3 en 6 vetzuren de door het roken veroorzaakte daling in het IQ.
Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:52 |
Meer nieuws
-
28 mei 2025
Gaan avondmensen cognitief sneller achteruit dan ochtendmensen?
Wie ’s avonds opleeft en laat naar bed gaat, heeft een grotere kans op cognitieve achteruitgang dan een ochtendmens, blijkt uit UMCG-onderzoek.
-
27 mei 2025
Op avontuur in de hersenen
In de tentoonstelling Brainstorm in het Universiteitsmuseum leggen Iris Sommer en twee andere Groningse hersenonderzoekers uit wat de link is tussen de darmen en het brein, hoe het werd ontdekt dat de hersenen doen wat ze doen en hoe je gemotiveerd...
-
08 mei 2025
KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid
Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.