Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

RUG blokkeert BitTorrent in studentenflats

28 februari 2012

De Rijksuniversiteit Groningen blokkeert per 1 maart 2012 het BitTorrent dataverkeer van studentenflats die zijn aangesloten op het bedrijfsnetwerk van de universiteit. Reden daarvoor is het grote aantal klachten dat de universiteit ontving van Amerikaanse copyrightbureaus over het verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal vanuit het universitaire netwerk.

BitTorrent is een programma om grote files zoals films en computergames te downloaden. BitTorrent gebruikt de pc van waaruit het downloaden plaatsvindt echter gelijktijdig als verspreidingspunt om files te uploaden.

Dit laatste is volgens gangbare opvattingen illegaal. Dat zorgt ervoor dat het CIT computercentrum van de universiteit met grote regelmaat misbruikmeldingen ontvangt van Amerikaanse bureaus die voor filmmaatschappijen en producenten van computergames werken.

In 2011 ontving de RUG ongeveer 400 van dergelijke meldingen. Daarin wordt gedreigd met claims als de universiteit als verantwoordelijke organisatie niet optreedt tegen de gebruikers van de pc’s van waaruit het materiaal wordt verspreid. 

Het CIT neemt na een melding contact op met de studenten om ze er op te wijzen dat ze bedoeld of onbedoeld handelen in strijd met de gebruiksregels voor universitaire computersystemen van de RUG. Enkele malen per jaar worden na herhaalde waarschuwingen aansluitingen afgesloten van het RUG- netwerk.

Een en ander brengt voor de beheerders van het RUG-netwerk veel werk met zich mee dat buiten de eigenlijke taken van het computercentrum valt. Daarom heeft de universiteit besloten om het BitTorrent protocol voor de betreffende studentenflats te blokkeren.

De universiteit is van mening dat de discussie die op dit moment tussen internetproviders en copyrightorganisaties wordt gevoerd, in deze kwestie niet van toepassing is. De aansluitingen in de studentenflats zijn onderdeel van een bedrijfsnetwerk met een eigen policy en verantwoordelijkheid. De betrokken studenten zijn vrij om internet binnen te halen via providers op de markt. Om materiaal uit te wisselen zijn ook andere protocollen beschikbaar die niet automatisch uploaden.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:50
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...