Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Removal of inorganic compounds via supercritical water: fundamentals and applications

15 april 2011

Promotie: dhr. I. Leusbrock, 14.30 uur, de Kanselarij, Turfmarkt 11, Leeuwarden

Proefschrift: Removal of inorganic compounds via supercritical water: fundamentals and applications

Promotor: prof.dr. G.F. Versteeg

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Zeewater ontzouten zonder afvalslurry

Ontzouting wordt gezien als één van de sleuteltechnologieën om te kunnen voorzien in de groeiende vraag naar water als gevolg van urbanisatie, groei van de wereldbevolking en de uitputting van natuurlijke watervoorraden. Een belangrijk nadeel van de huidige ontzoutingstechnologieën is de productie van een vloeibare pekelslurry als afvalstroom.

Ingo Leusbrock onderzocht de eigenschappen van superkritisch water (water onder hoge temperatuur en druk) in het ontzoutingsproces kunnen worden toegepast..

Het gaat daarbij om een hoogwaardige technologie die tot nu toe alleen wordt gebruikt in de proces- en chemische industrie. De behandeling en zuivering van vloeibare afvalwaterstromen is een nieuwe toepassing.

Het onderzoek heeft geleid tot een technologie waarmee anorganische componenten verwijderd kunnen worden zonder de productie van een geconcentreerde afvalwaterstroom. Het scheidingsprincipe berust op het verschil van de oplosbaarheid van stoffen in water onder verschillende omstandigheden. Onder normale omstandigheden lost water veel verbindingen uitstekend op; onder superkritische omstandigheden (T > 647 K; p > 22.1 MPa) neemt het vermogen om stoffen op te lossen echter snel af. Er worden dan vaste stoffen gevormd en zelfs kan een kristallijne vaste fase ontstaan. In tegenstelling tot technieken als Omgekeerde Osmose en Multi-Stage-Flash ontstaat er onder superkritische condities dus geen afvalslurry.

In het proefschrift worden nieuwe en unieke experimentele bevindingen over het gedrag en de oplosbaarheid van anorganische componenten beschreven. Ook bespreekt de onderzoeker procescondities en -concepten met betrekking tot potentie, duurzaamheid en synergie met andere technologieën.

Ingo Leusbrock (Duitsland, 1979) studeerde technische chemie aan de Technical University Dortmund. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met Wetsus, de Universiteit Twente en Procede B.V. Twente. De promovendus gaat verder als postdoc aan Wageningen Universiteit.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:11
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 15 april 2024

    Techniek single-molecule niche in Zwaartekrachtonderzoek 

    Met haar expertise in single-molecule technieken gaat Dr. Kasia Tych (GBB) bijdragen aan een groot Zwaartekracht-onderzoeksprogramma

  • 15 april 2024

    Nachtzicht met kunstmatige atomen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...