Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Opening Groningen Confucius Institute

24 mei 2011

In Chinese sferen en met onder meer een lezing over het Confucianisme wordt vrijdag 27 mei 2011 het Groningen Confucius Institute (GCI) geopend. Het GCI is een samenwerkingsverband tussen de Hanzehogeschool Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, de gemeente Groningen en de Communication University of China (CUC). De feestelijkheden vinden plaats in de Aula van het Academiegebouw, Broerstraat 5.

Het doel van het GCI – het tweede Confucius Instituut in Nederland – is het versterken van de banden tussen China en Nederland. Door de krachten en kennis te bundelen wil het op taal, cultureel en zakelijk gebied een instituut zijn dat kwaliteit en vertrouwen biedt.

Cursussen en zakelijke trainingen

Het Groningen Confucius Institute richt zich op de promotie van de Chinese taal en cultuur, niet alleen op de zakelijke markt, maar ook op de particuliere markt en het onderwijs in Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland.
Het instituut gaat Chinese taalcursussen aanbieden en culturele cursussen en activiteiten verzorgen die China dichterbij de mensen zullen brengen. Bovendien organiseert het GCI handelsmissies en zakelijke trainingen die de handel tussen China en Nederland en Noord-Duitsland bevorderen.

Wereldwijd netwerk

Het Groningen Confucius Institute is onderdeel van een breed netwerk van Confucius Instituten over de hele wereld. China zet deze instituten op met medewerking van lokale universiteiten. De instituten zijn vergelijkbaar met de Alliance Française of het Goethe instituut.

Noot voor de redactie


Programma
17.00 Welkomstwoord door mevrouw Xuefei Cao, directeur GCI/opening
17.20 Toespraak van burgemeester J.P. Rehwinkel
17.30 Harpspel door mevrouw Tang Bei. Ze speelt op de zogenaamde Guzheng, een liggende harp.
17.35 Toespraak van de ambassadeur van China, meneer Zhang Jun
17.40 Toespraak van de voorzitter van de CUC, meneer Su Zhiwu
17.45 Muziekspel door mevrouw Tang Bei. Ze bespeelt de Sheng, een mondorgel
17.50 Lezing door Dr. K. Van der Leeuw, filosoof en sinoloog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef de boeken “ Het Chinese denken” en “Confucianisme”.
18.30 Leeuwendans door sportschool Bao Trieu. Geleid door Earl Blijd, specialist in de gevechtsport Wu schu
18.45 1e uitvoering muziek door het ensemble van Meiborg producties.
19.00 Taiji voorstelling in de tuin, door leden van de sportschool Bao Trieu.
19.40 2e uitvoering muziek
20.30 Einde

Nadere informatie:

Het GCI is gehuisvest aan de Oude Boteringestraat 42 in Groningen.

De feestelijkheden vinden plaats in de Aula van het Academiegebouw, Broerstraat 5.
Xuefei Knoester-Cao, director, tel. +31 50 - 363 46 88, x.cao rug.nl of Marieke Havinga, vice director, tel. +31 50 - 363 46 88, r.s.havinga pl.hanze.nl
www.confuciusgroningen.nl

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 00:54
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...