Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Snelle toepassing bloedverdunners bij hartpatiënten redt levens

22 juni 2010

Een snelle toediening van bloedverdunners vermindert de kans op complicaties bij een hartinfarct aanzienlijk. Door al in de ambulance bloedverdunners te geven, kan een hartinfarct zelfs worden voorkomen. Het aantal sterfgevallen na een infarct kan daardoor worden beperkt. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek van cardioloog Ton Heestermans, dat hij uitvoerde onder 984 hartpatiënten. Eerder al publiceerde Heestermans over zijn studie in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Hij promoveert 30 juni 2010 op zijn onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Heestermans volgde 984 hartpatiënten gedurende langere tijd. Door het zo vroeg mogelijk toedienen van de bloedverdunners blijkt een noodzakelijke dotterbehandeling niet alleen veiliger maar ook beter uitgevoerd te kunnen worden. Na een jaar bleek de gezondheid van deze patiëntengroep beter te zijn: minder sterfte, minder complicaties en meer kwaliteit van leven. Het voordeel van de snelle behandeling met bloedverdunners geldt voornamelijk voor die gevallen, waarin binnen een uur was gebeld met het alarmnummer 112.

 

Grotere stent

Uit Heestermans onderzoek blijkt verder dat bloedverdunners effectief zijn bij het voorkómen van vroegtijdige trombose van stents die in kransslagaders zijn geplaatst. Stent-trombose is een levensgevaarlijke aandoening en komt na een dotterbehandeling in twee procent van de gevallen voor. Eén op de zes patiënten die deze vorm van trombose krijgt, overlijdt eraan. Dit kan deels worden voorkomen door niet te vroeg te stoppen met clopidogrel en door mensen een niet te kleine stent te geven.

 

Curriculum Vitae

Ton Heestermans (Chaam, 1973) studeerde geneeskunde in Leuven, België. Hij verrichtte zijn onderzoek in het Medisch Centrum Alkmaar in samenwerking met de Isala klinieken in Zwolle, het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en het Catherina ziekenhuis in Eindhoven. Hij werkt als cardioloog in het Medisch Centrum Alkmaar. De titel van zijn proefschrift is: Antiplatelet therapy in myocardial infarction and coronary stent trombosis. Hij promoveert bij prof.dr. F. Zijlstra.

 

Noot voor de pers

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting bvl.umcg.nl

 

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:58
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 27 maart 2024

    RUG/UMCG onderzoekers ontvangen prestigieuze onderzoeksbeurs

    RUG/UMCG-wetenschappers Mark Hipp, Bart Eggen, Moniek Tromp en Marleen Kamperman zijn samen met collega’s betrokken bij vier van zeven Nederlandse wetenschapsconsortia.