Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Studium Generale | Groningse Nacht van de Filosofie 2021| Het uur van de waarheid - Kwame Appiah, Trudy Dehue, Stine Jensen, De Speld e.a.

Wanneer:vr 16-04-2021 20:00 - 23:00
Waar:Online

Filosofen van alle tijden hielden zich bezig met het begrip waarheid. En in deze tijd van fake news is de vraag of iets waar is actueler dan ooit. Het zijn turbulente tijden, tijden van doemscenario’s, maar ook van visionaire vergezichten.

Welke kant gaat het op? Wie spreekt de waarheid? Is waarheid voor iedereen hetzelfde? Hoe geloofwaardig is de wetenschap? Tijdens de Groningse Nacht van de Filosofie gaan we op zoek naar de waarheid, de grap en het goede in de mens in een volledig online programma met filosofische gesprekken en discussies.

Te gast is de Ghanees-Britse topfilosoof Kwame Appiah, die samen met filosofe Stine Jensen de coronacrisis onder de kosmopolitische loep zal nemen. Pakken we de pandemie aan als verbonden wereldburgers, of zorgt de problematiek juist voor meer verdeling? Jochem van den Berg is medeoprichter van het satirisch online nieuwsmagazine De Speld: ‘Uw vaste prik voor betrouwbaar nieuws.’ Biedt de satire een uitweg in een tijd waarin de waarheid op losse schroeven staat? Tot slot wordt de relatie tussen waarheid, wetenschap en filosofie uitvoerig besproken. Emeritus-hoogleraar Trudy Dehue spreekt over de ingrediënten van het wetenschappelijke feit, en filosofieprofessor Tamer Nawar legt tot slot uit wat filosofen nu eigenlijk bedoelen met ‘waarheid’.

De Goningse Nacht van de Filosofie wordt georganiseerd door Forum Groningen, Faculteit Wijsbegeerte (RUG) en Studium Generale.

Meer informatie