Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Martien Kas: Hoe samenzijn je gezondheid beïnvloedt

Wanneer:do 14-03-2019 16:30 - 18:30
Waar:Universiteitsmuseum Groningen, Oude Kijk in 't Jatstraat 7A, Groningen

Hoe kunnen we gezonder oud worden? Dit is de vraag waar Lifelines zich mee bezig houdt. Sinds 2006 staan ruim 167.000 inwoners van de noordelijke provincies elke vijf jaar vrijwillig allerlei gegevens en lichaamsmaterialen af, zoals urine, bloed, haar en ontlasting. Met deze opgeslagen informatie kunnen onderzoekers aan de slag.

Op 11, 14 en 16 maart 2019 organiseert Lifelines een drietal speciale evenementen in het Universiteitsmuseum Groningen gekoppeld aan de wetenschapsexpositie DIY Beyond the Lab. In deze expositie zie je inspirerende doe-het-zelf oplossingen van patiënten die hen helpen in de omgang met hun ziekte en word je uitgedaagd zelf mee te doen aan (doe-het-zelf) citizen science projecten zoals Lifelines. Op deze manier leveren de deelnemers van Lifelines, net als de doe-het-zelf-onderzoekers in de wetenschapsexpositie DIY Beyond the Lab, een unieke bijdrage aan onderzoek naar gezonder oud worden.

Wat is de invloed van jouw sociale leven op jouw gezondheid?

Ontdek het samen met wetenschappers door middel van de BeHapp mobiele app. Hoogleraar neurowetenschappen en gedrag Martien Kas van de Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek met de BeHapp. Hij zoekt naar verschillen in sociaal gedrag tussen mensen met en zonder ziektebeeld. Via de app kunnen deelnemers vrijwillig data bijhouden, waarmee Kas (anoniem) inzicht krijg in hun sociale leven. Tijdens het “science café” op donderdag 14 maart betrekt Kas de aanwezigen op een interactieve manier bij zijn onderzoek, onder het genot van een drankje.

De toegang is gratis, maar aanmelding is vereist in verband met de catering (vol=vol). De lezing start om 17.00 uur, de inloop is 16.30 uur.

Beyond the Lab