Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

UMCG onderzoekt ‘hoe prikkelbaar bent u?’ op landelijke publieksdag Hersenstichting

When:Th 12-10-2017 09:15 - 16:15
Where:De Doelen, Rotterdam

Bent u gevoelig voor omgevingsprikkels, zoals pratende collega’s, een boze blik van uw partner of een serie stoplichten die op rood staan? Wordt u van die prikkels weleens wat chagrijnig, prikkelbaar, gespannen of ronduit opvliegend? Kan aan uw pupil al afgelezen worden of u zo’n prikkelbaar type bent? En wat zegt dat over hoe uw hersenen functioneren? Al deze vragen zijn onderwerp van het live-onderzoek getiteld ‘hoe prikkelbaar bent u?’, dat het Universitair Medisch Centrum Groningen uitvoert op de 25e landelijke publieksdag ‘Hersenen en prikkels’ van de Hersenstichting op donderdag 12 oktober in Rotterdam.

In het gelegenheids-‘prikkellab’ onderzoeken UMCG-wetenschappers dr. Marie-José van Tol en Rozemarijn van Kleef hoe bezoekers van de publieksdag onbewust voorrang geven aan negatieve informatie en hoe dit samenhangt met hoe prikkelbaar de bezoekers zijn. Ook meten ze het gedrag van de ogen: waar kijken de bezoekers naar en hoe reageert de pupil daarop? Ondertussen geven de onderzoekers mini-colleges over prikkelbaarheid, gespannenheid, depressie, cognitie, de werking van de hersenen en de pupilreactie.

De Hersenstichting ondersteunt wetenschappelijk onderzoek naar vele hersenaandoeningen en psychiatrische stoornissen. Zo onderzoekt Marie-José van Tol met haar team met steun van een Hersenstichting Fellowship waarom mensen kwetsbaar zijn om vaker depressief te worden, hoe depressie voorkomen kan worden en wat de rol van de hersenen daarbij is. Kijk voor meer informatie over deze studie op www.depressiestudie.com. Deelname is nog mogelijk. Er zijn ook nog kaarten beschikbaar voor de publieksdag van de Hersenstichting op www.hersenstichting.nl.

Resultaten van het onderzoek worden snel na de publieksdag kenbaar gemaakt door de Hersenstichting.

View this page in: Nederlands