Skip to ContentSkip to Navigation
Rudolf Agricola School for Sustainable Development
Bringing sustainability science forward
More Nieuws & Evenementen

Verslag: research group RESPONSUS maakt belang van taal duidelijk met geslaagd kick-off event

22 mei 2023
decoratieve afbeelding

Op 16 mei 2023 vierden we de succesvolle lancering van RESPONSUS, een speciale belangengroep die de rol van taal en visuele communicatie onderzoekt en bewustzijn creëert over hun invloed op onze samenleving en het vormgeven van duurzame toekomstperspectieven.

Belang van taal

Hoe kan taal morele verantwoordelijkheid voor milieuvervuiling verhullen? Hoe kan het onze voedselkeuzes beïnvloeden? Welke rol spelen metaforen en beelden hierbij? De manier waarop we communiceren heeft de kracht om ons begrip van de wereld vorm te geven, onze houdingen en gedragingen te beïnvloeden, en actie te inspireren voor een duurzame toekomst.

Interdisciplinaire discussie over duurzaamheid

Het evenement trok collega's vanuit de hele universiteit aan en moedigde een echte interdisciplinaire discussie aan over de rol van (visuele) taal en communicatie. De lancering begon met een presentatie van Erika Darics, die sprak over het belang van taal en discours bij het begrijpen en reageren op wereldwijde kwesties zoals klimaatverandering, en de noodzaak benadrukte van een groter bewustzijn van taal in ons onderzoek en de maatschappij.

Workshops

Dit werd gevolgd door een reeks workshops. Matt Drury bood een beknopte introductie tot ecolinguïstiek, Femke Kramer leidde een schrijfsessie om onze waardering voor de kleine details in onze natuurlijke omgeving te cultiveren, Lotte van Poppel toonde ons de impact van metaforen, en Janina Wildfeuer creëerde een boeiende oefening om te begrijpen hoe beelden en woorden betekenis creëren.

Interdisciplinaire dialoog

Dit evenement was een succesvolle start om interdisciplinaire dialoog te bevorderen: deelnemers vertrokken met nieuwe wetenschappelijke inzichten, een groter bewustzijn van de kleine details van taal en communicatie, en nieuwe verbindingen tussen faculteiten, verenigd in hun inspanningen om de wereld een betere plek te maken. RESPONSUS hoopt dit te bereiken door verantwoorde communicatie en een groter bewustzijn van de rol van (visuele) taal - ze beloofden terug te komen met meer fascinerende evenementen!

Lees meer over taal en duurzaamheid in onze blogs

decoratieve afbeelding
Impresssie van het RESPONSUS event over taal en duurzaamheid. Foto's: Marco in 't Veldt
Laatst gewijzigd:02 juni 2023 14:31
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

Volg ons opyoutube twitter