Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Knowledge and learning Spraakmakende boeken Voorgaande jaren

Antonio Muñoz Molina: De nacht der tijden

Let op: Deze lezing op 18 april gaat wegens onvoorziene omstandigheden niet door! De lezing wordt verplaatst naar donderdag 25 april, 19.45u - 21.30u, Offerhauszaal Academiegebouw.

Spreker prof. dr. Hub. Hermans
Plaats Academiegebouw (Offerhauszaal) - Broerstraat 5, Groningen
Datum 18 april 2013, 19.45u - 21.30u
Toegang vrij, aanmelden niet verplicht

De nacht der tijden

Download de powerpoint presentatie van de lezing

De nacht der tijden is een vuistdikke roman, maar behandelt dan ook een zwaarwichtig thema in de Spaanse geschiedenis, namelijk de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939), de aanloop ernaar toe en de ballingschap. Het is een boek dat de lezer niet los laat.

Evenals voor veel andere auteurs van zijn generatie en van nog jongere generaties, is de Burgeroorlog een onderwerp dat al zo vaak verteld is, maar altijd met teveel distantie. Auteurs als Antonio Muñoz Molina (1956) doen pogingen om het verhaal van binnen uit te vertellen, zonder ‘partij’ te kiezen of krampachtig neutraal te blijven, maar door diep in de personages door te dringen. In het geval van De nacht der tijden gaat het om een Spaanse architect die aan het begin van de Spaanse Burgeroorlog (1936) huis en haard verlaat en in de VS overdenkt wat hij allemaal in zijn moederland heeft achtergelaten. Deze reis door zijn leven, zijn vak en zijn verloren idealen wordt op indringende wijze verteld en geeft de lezer en passant een indruk van de kunst en architectuur van de eerste helft van de twintigste eeuw, van wat wel de ‘Spaanse zilveren eeuw’ wordt genoemd.

Laatst gewijzigd:16 december 2019 11:44