Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Knowledge and learning Spraakmakende boeken Voorgaande jaren

Jirí Weil: Leven met de ster en: Mendelssohn op het dak

Van Gennep, 2013 / Cossee, 2012

Spreker dr. Sander Brouwer en drs. Kees Mercks (vertaler van beide romans)
Plaats Academiegebouw (Offerhauszaal) - Broerstraat 5, Groningen
Datum 27 maart 2014, 19.45u - 21.30u
Toegang vrij, aanmelding niet verplicht

Jiri Weil

Jirí Weil Handout 27 maart 2014
Mendelssohn op het dak Powerpointpresentatie 27 maart 2014

Op deze avond staan twee recent verschenen romans ven Jirí Weil centraal: Leven met de ster (1949; NL 2013) en Mendelssohn op het dak (1960; NL 2012).

Het laatste boek was onder de communistische censuur in het toenmalige Tsjechoslowakije zelf zeer controversieel. De verschijning ervan in het Nederlands danken we gedeeltelijk aan de populariteit van Laurent Binet’s HHhH, waarin het hogelijk werd geprezen (‘een geniale roman’).

Het eerste boek is een gedeeltelijk op eigen ervaringen gebaseerd verslag van hoe in Praag ten tijde van de Tweede Wereldoorlog de joodse Jozef Roubiček probeert, door zich onzichtbaar te maken, aan de nazi’s te ontsnappen. Philip Roth zei erover: ‘Dit boek is zonder enige twijfel de meest indrukwekkend roman over het lot van de joden tijdens de nazibezetting die ik ooit onder ogen heb gekregen. Ik ken geen boek dat ermee te vergelijken is.’ Het boek was in 1989 al in het Nederlands verschenen onder de titel De ster van Josef Roubícek, maar is door de toenmalige vertaler Kees Mercks opnieuw vertaald. Kees Mercks is deze avond zelf aanwezig om uit te leggen hoe dit zo gekomen is, maar uiteraard ook om andere literaire en cultuurhistorische achtergronden van beide boeken toe te lichten.

Laatst gewijzigd:16 december 2019 11:45