Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Knowledge and learning Spraakmakende boeken Voorgaande jaren

Klara en de Zon - dr. Kees de Vries

NB: Vanwege de Corona-maatregelen is het helaas niet mogelijk een lezing met publiek te houden. Er zal dus een opname worden gemaakt die op donderdag 20 januari om 19.45 op de website van Spraakmakende Boeken zal staan.

Spreker Dr. Kees de Vries
Datum, tijd en locatie 20 januari 2022, 19.45 uur, video opname
x

Klara en de Zon is de nieuwe roman van de Britse schrijver Kazuo Ishiguro. Het boek, het eerste werk door Ishiguro sinds hij in 2017 de Nobelprijs voor literatuur won, belandde op de longlist van de Booker Prize in 2021. Het vertelt het verhaal van Klara, een kunstmatig intelligente robot die als ‘Kunstmatige Vriendin’ intrekt bij Josie, een tiener met een mysterieuze aandoening.

Klara en de Zon is typisch Ishiguro: een relaas vanuit het perspectief van iemand die niet alle informatie heeft, en waar tussen de regels een rijke realiteit wordt geschetst. Er ontvouwt zich langzaam maar zeker een wereld waar menselijkheid en technologie niet altijd even goed samengaan.

In de lezing komt de klassieke stijl van Ishiguro ter sprake, en wordt bekeken welke plek de nieuwe roman inneemt in het werk van de auteur en hoe dit de lezer kan helpen om aspecten van Klara beter te begrijpen. Daarnaast is er aandacht voor de keuze van een kunstmatige intelligentie als verteller en de blik die hiermee wordt geworpen op de ontwikkeling van AI en de (ethische) relatie tussen mens en machine. De roman verkent de grenzen van het menselijk zijn, en de manieren waarop de mens die grenzen zelf opzoekt en herdefinieert.

Laatst gewijzigd:20 januari 2022 19:49