Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Knowledge and learning Spraakmakende boeken

De herinnerde soldaat - dr. Henk Harbers

NB: Voor de lezing over De herinnerde soldaat op 25 november geldt - na de laatste maatregelen van de regering - een beperking van het bezoekersaantal tot maximaal 75 personen. Daarom zullen we weer met een aanmeldingssysteem werken. U kunt zich via dit formulier aanmelden. Als er meer aanmeldingen dan plaatsen zijn wordt er een reservelijst gemaakt. U krijgt automatisch een bevestiging van uw aanmelding. Als u op de reservelijst bent geplaatst, wordt ook dat vermeld. Mocht u bericht van plaatsing hebben gekregen en kunt u alsnog niet komen, verzoeken wij u dit te melden op het mailadres spraakmakende-boeken rug.nl – dan kunnen wij personen op de reservelijst een plaats aanbieden.

Bezoekers hebben slechts toegang met een geldige QR-code. Neemt u dus uw code en een identiteitsbewijs mee. In de gangen van het Academiegebouw dient een mondkapje te worden gedragen. Als u op uw plaats zit mag het mondkapje weer af.

Van de lezing wordt een opname gemaakt. Deze zal ongeveer een week na de lezing op de site van Spraakmakende Boeken worden geplaatst.

Spreker Dr. Henk Harbers
Datum, tijd en locatie 25 november 2021; 19.45 uur; Offerhauszal, Academiegebouw (Broerstraat 5, Groningen)
Anjet Daanje De herinnerde soldaat (Passage, 2019)
Anjet Daanje De herinnerde soldaat (Passage, 2019)

De Groningse schrijfster Anjet Daanje was tot voor kort nog maar bij een klein lezerspubliek bekend. Dat veranderde met het verschijnen van De herinnerde soldaat (2019). De roman kwam op de longlist van de Libris Literatuurprijs, kreeg een jubelende recensie in de NRC en won de Bordewijk-prijs 2020 voor het beste Nederlandstalige prozaboek.

En al die lof is er niet voor niets. Het lezen van De herinnerde soldaat is een intense ervaring waarbij de lezer wordt meegenomen in de achtbaan van gevoelens waarin de hoofdpersoon is terechtgekomen. Die hoofdpersoon is een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog die aan compleet geheugenverlies lijdt en aan het begin van de roman al vier jaar in een psychiatrisch gesticht verblijft. Dan komt er een vrouw die deze soldaat als haar man herkent en hem meeneemt naar huis. Door de nachtmerries en de blackouts van deze man ontstaan er twijfels: is hij wel haar man? De herinnerde soldaat is een roman over de gevolgen van oorlogservaringen, maar vooral over de existentiële behoefte aan identiteit, aan een levensverhaal.

In de lezing zal ik kort iets zeggen over ander werk van Anjet Daanje, over de historische elementen in de roman en vervolgens in een analyse van de roman ingaan op de vorm en de stijl en op de psychologische ontwikkeling van de hoofdpersonen.

Laatst gewijzigd:01 december 2021 16:16