Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Knowledge and learning Spraakmakende boeken

Rob van Essen: De goede zoon

Atlas Contact, 2018

Spreker prof.dr. Erica van Boven
Plaats Academiegebouw (Offerhauszaal) - Broerstraat 5, Groningen
Datum 31 oktober 2019, 19.45u - 21.30u
Toegang vrij, aanmelden niet verplicht
Rob van Essen

Rob van Essen is al jarenlang geliefd bij critici en collegaschrijvers. Een writer’s writer is hij genoemd en zelfs een cultschrijver. Het publiek had hem nog niet ontdekt, maar daarin heeft zijn achtste roman De goede zoon verandering gebracht. Deze roman, de hemel in geprezen als groots en overdonderend, schitterend, rijk en wonderlijk, werd bekroond met de Librisprijs 2018 en betekende de doorbraak naar het grote publiek.

Dat wil niet zeggen dat De goede zoon het de lezers gemakkelijk maakt. Weliswaar is de toon steeds lichtvoetig en zijn veel situaties alledaags en herkenbaar, toch zoekt de lezer in alle verhaallijnen, bizarre zijpaden, wonderlijke fantasieën en onverwachte tijdswisselingen vaak tevergeefs naar houvast en verband. ‘Lezers van Rob van Essen moeten wel literaire avonturiers zijn’, schreef Rob Schouten terecht in Trouw. En zelfs met een avontuurlijke inzet en veel geduld dreigt de lezer nog te verdwalen in deze merkwaardige ‘plotloze thriller’.

In deze lezing zullen we proberen stapsgewijs en via verschillende invalshoeken greep te krijgen op De goede zoon. We zullen hem bekijken als plotloze thriller, als sciencefictionroman, als ideeënroman en als poëticale roman. Daarmee zal hopelijk iets duidelijk worden van de rijkdom aan ideeën die deze roman bevat, over de tijd waarin we leven, over de werkelijkheid en de kunst en niet in de laatste plaats: over de kracht van de literatuur.

Laatst gewijzigd:02 oktober 2019 16:02