Skip to ContentSkip to Navigation
Rudolf Agricola School for Sustainable Development
Bringing sustainability science forward
More Nieuws & Evenementen

Sander Schaepman deelt zijn inzichten in criminaliteit tijdens ITG Collegetour in Groningen

08 juni 2023
decoratieve afbeelding
Sander Schaepman van het televisieprogramma Hunted wordt geinterviewd door prof. Mr. Dr. Hanny Elzinga. Foto's en verslag: Marco in 't Veldt

De ITG College Tour - met als speciale gast Sander Schaepman - trok dinsdag 6 juni 2023 veel fans en belangstellenden naar het Academiegebouw in Groningen.

Schaepman is een doorgewinterde politieman en bekend van het televisieprogramma 'Hunted.' Hierin spoort hij met behulp van geavanceerde politietechnieken 'voortvluchtige' kandidaten op. Het spelprogramma biedt daarmee een kijkje achter de schermen van het echte politiewerk en de moderne mogelijkheden daarvan.

Schaepman werd deskundig geinterviewd door Prof. Mr. Dr. Hanny Elzinga (strafrecht) en decaan van het University College in Groningen.

Uitgesproken opvattingen

Schaepman staat bekend om zijn uitgesproken opvattingen over criminaliteit, de impact daarvan op de samenleving en over criminaliteitsbestrijding. Hij hanteert het motto: 'De buurt weet er altijd van,' waarmee hij bedoelt dat de omgeving vaak op de hoogte is van criminaliteit en een essentiële rol speelt bij de opsporing of juist het gedogen ervan.

Tijdens het evenement werd Schaepman gevraagd naar zijn kijk op georganiseerde criminaliteit. Hij bracht naar voren dat marktwerking een belangrijke factor is. Nederland is een belangrijk handelsland, maar ook een land met een hoge acceptatiegraad voor drugsgebruik. Dit heeft volgens Schaepman invloed op de criminaliteit. Hij illustreerde dit met het voorbeeld van zijn eigen goedkope pak, dat mogelijk geproduceerd is met behulp van kinderarbeid in Peru, waar kartels de touwtjes in handen hebben die waarschijnlijk gebruikmaken van kinderarbeid. Iedereen weet dat eigenlijk, maar niemand lijkt zich er erg druk om te maken. De lage prijs is voor veel Nederlanders belangrijker dan de mogelijk criminele oorsprong.

Nederland een van de crimineelste landen

Schaepman uitte zijn ongenoegen over de Nederlandse aanpak van drugs, waarbij de minister beweert dat de strijd gewonnen kan worden, terwijl dealers zich nog steeds in de buurt van scholen bevinden:

‘Mensen die tegen mij hun verbazing uitspreken over de recente geweldsgolf in de grote steden en dat ‘ on-Nederlandse toestanden’ noemen. Nou, dan heb je wel onder een steen geleefd, want Nederland is al lang een van de meest criminele landen ter wereld.’

Volgens hem speelt de hoge acceptatiegraad voor drugs in Nederland - de hoogste ter wereld - een grote rol in het ontstaan van georganiseerde criminaliteit. Nederland staat slechts op de 28e plaats staat wat betreft straffen voor drugsgerelateerde delicten, terwijl het land wel op de eerste plaats staat wat betreft drugproductie. Schaepman stelde dat Nederland daarmee een van de crimineelste landen ter wereld is en betwijfelde ook of legalisatie van drugs criminelen zou stoppen, omdat criminelen hun producten dan gewoon goedkoper gaan aanbieden dan de legale markt, en dus hun winsten blijven maken.

decoratieve afbeelding

Bestrijding drugscriminaliteit zaak van de hele samenleving

Schaepman is er stellig over dat de bestrijding van georganiseerde criminaliteit niet alleen een taak is voor de politie, maar voor de hele samenleving.

In dat kader pleitte hij ook voor het doorbreken van de dubbele moraal en het benoemen van de realiteit. Door hun consumptie dragen alle drugsgebruikers bij aan het ontstaan van de drugscriminaliteit. Spreek mensen daarop aan!

Ook heeft hij moeite met het niet benoemen van ethniciteit, bijvoorbeeld het hoge percentage criminaliteit onder Marokkaanse jongeren: ‘Als er iemand bij me komt die zegt dat hij overvallen is door een lange blanke man met een hoedje, dan gaan wij op zoek naar een lange blanke man met een hoedje. Maar als het gaat om een marokkaan, dan mogen we dat opeens niet benoemen.'

Hij merkte op dat er ook een gebrek is aan maatschappelijke discussie overde gevolgen van drugs voor de volksgezondheid en wees daarbij op het tragische voorbeeld van twee meisjes die zijn overleden door het gebruik van synthetische drugs. Er was nauwelijks mediaaandacht voor.

Ook milieucriminaliteit is criminaliteit

In reactie op een vraag uit de zaal wees hij er ook op dat criminaliteit vaak geassocieerd wordt met drugshandel, maar dat er ook breder gekeken moet worden, bijvoorbeeld naar de vervuiling veroorzaakt door bedrijven zoals Tata Steel. Schaepman vond het terecht dat er meer aandacht moet zijn voor dit soort bredere perspectief.

Geslaagde avond

Met zijn ervaring en inzichten in het politiewerk en de impact van criminaliteit, droeg Sander Schaepman bij aan een boeiende en informatieve ITG College Tour. Zijn perspectieven op georganiseerde criminaliteit en de bredere sociale context waarin deze plaatsvindt, stimuleerden het publiek om na te denken over effectievere maatregelen om criminaliteit te bestrijden en de samenleving veiliger te maken.

Het event werd georganiseerd door studenten van het University College. Tot slot werden zij en Schaepman in het zonnetje gezet. Avond geslaagd.

Bekijk hier de videoregistratie van deze avond

decoratieve afbeelding
decoratieve afbeelding
decoratieve afbeelding
decoratieve afbeelding
Laatst gewijzigd:12 juni 2023 10:42

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

Volg ons opyoutube twitter