Skip to ContentSkip to Navigation
University of Groningen Press
UGP

Nieuwe UGP publicatie: Universiteit van het Noorden: Vier eeuwen academisch leven in Groningen

20 juni 2023

Het driedelig werk Universiteit van het Noorden: Vier eeuwen academisch leven in Groningen is nu online en open access beschikbaar bij UGP.

In Universiteit van het Noorden vertelt Klaas van Berkel het boeiende verhaal van de Rijksuniversiteit Groningen. Met oog voor zowel de grote lijnen als sprekende details, neemt hij ons mee door de bewogen geschiedenis van deze eeuwenoude instelling.

Het eerste deel van het werk belicht de vroege jaren van de universiteit, die in 1614 werd opgericht. Van Berkel werpt een licht op de pioniersgeest van de oprichters en de intellectuele en sociale uitdagingen waarmee ze werden geconfronteerd. Hij beschrijft hoe de universiteit groeide en zich ontwikkelde in een tijd waarin wetenschap en kennis steeds belangrijker werden in de samenleving.

In het tweede deel staat de universiteit centraal tijdens periodes van politieke en maatschappelijke turbulentie. Van Berkel beschrijft hoe de universiteit zich aanpaste aan veranderingen in het onderwijs en de wetenschap, terwijl ze tegelijkertijd te maken kreeg met politieke invloeden en ideologische uitdagingen. Hij brengt de verhalen van studenten en docenten tot leven, waarbij hij de veerkracht en het doorzettingsvermogen van de academische gemeenschap benadrukt.

Het laatste deel van het werk richt zich op de moderne tijd, waarin de universiteit is uitgegroeid tot een vooraanstaande instelling van wereldklasse. Van Berkel schetst een beeld van de wetenschappelijke doorbraken, de intellectuele bloei en de maatschappelijke betrokkenheid van de Rijksuniversiteit Groningen in de hedendaagse wereld. Hij onderzoekt ook de uitdagingen en kansen waar de universiteit voor staat in een snel veranderend academisch landschap.

Door zijn levendige vertelstijl en grondige onderzoek brengt Klaas van Berkel de geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen tot leven. Zijn werk biedt zowel een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen als boeiende anekdotes en details die de lezer inzicht geven in het academische leven in Groningen. Het driedelige werk is een waardevolle bron voor zowel geschiedenisliefhebbers als degenen die geïnteresseerd zijn in de evolutie van het hoger onderwijs in Nederland.

Dit driedelig boekwerk is in gedrukte vorm nog steeds te bestellen bij de oorspronkelijke uitgever Uitgeverij Verloren en de reguliere boekhandel.

Laatst gewijzigd:20 september 2023 14:43
View this page in: English

Meer nieuws

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...