Skip to ContentSkip to Navigation
Research Pediatrics
University Medical Center Groningen

Thesis Anniek Koolman: Summary

 

The Role of the Endocannabinoid System in the Regulation of Energy Balance 

Obesitas, ernstig overgewicht, is een zeer veelvoorkomend probleem. Het is van groot belang dat betere behandelmethoden worden ontwikkeld. Mogelijk brengt kennis van het endocannabinoïd systeem het vinden van een behandeling van obesitas dichterbij.

Het endocannabinoïd systeem bestaat uit receptoren voor cannabis (o.a. cannabinoïd-type 1 (CB1) receptor) en uit lichaamseigen stoffen die aangrijpen op deze receptoren (endocannabinoïden). Cannabis maakt hongerig en het blokkeren van het endocannabinoïd systeem blijkt de eetlust te remmen.

Verstoringen in dit systeem zijn in verband gebracht met overgewicht en aanverwante aandoeningen als suikerziekte.

Resultaten beschreven in dit proefschrift bevestigen dat zowel blokkade van de werking van CB1-receptoren door medicijnen als het ontbreken van de CB1-receptoren (zoals in genetisch gemanipuleerde muizen) resulteert in een lager lichaamsgewicht en afname van vetgehalte. In tegenstelling tot de hypothese dat dit het gevolg zou zijn van veranderingen in het vetweefsel zelf, duiden resultaten beschreven in dit proefschrift op een mechanisme buiten het vetweefsel, waarbij het verminderde vetgehalte veroorzaakt wordt door verminderde beschikbaarheid van vetzuren voor opslag.

Tevens is aangetoond dat verminderde beschikbaarheid van vetzuren niet voortkomt uit veranderingen in vetaanmaak. Mogelijk dragen verhoogd energieverbruiken toegenomen vetzuurverbruik bij aan het fenomeen.

Vervolgonderzoek is nodig om dit in detail te doorgronden. Dit geldt ook voor de interactie met visolie, aangezien effecten van het blokkeren van CB1-receptoren op de stofwisseling, in tegenstelling tot de eerder gesuggereerde afname, juist het grootst waren in muizen op een visolierijk dieet.

 

Last modified:22 November 2012 4.09 p.m.