Skip to ContentSkip to Navigation
About us Medical Sciences Research Pediatrics
University Medical Center Groningen

VIDI-subsidie van NWO voor UMCG-onderzoeker Hans Jonker

23 mei 2012

VIDI-subsidie van NWO voor UMCG-onderzoeker Hans Jonker

Moleculair bioloog dr. Hans Jonker van het Universitair Medisch Centrum Groningen ontvangt een Vidi-beurs ter waarde van €800.000 van NWO

Het hormoon FGF1 reguleert aanpassingen van het vetweefsel in tijden van meer of minder aanbod van voedsel. Muizen die geen FGF1 hebben, ontwikkelen type 2 diabetes als zij op een vetrijk dieet worden gezet. Ze zijn dan niet meer goed in staat om vetten op te slaan en te gebruiken. Bij de mens is de aanwezigheid van buikvet een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van diabetes. FGF1 lijkt daarbij een cruciale rol te spelen. In zijn onderzoek gaat Jonker de waarde van FGF1 als aangrijpingspunt voor de behandeling van type 2 diabetes in kaart brengen.

Laatst gewijzigd:13 februari 2017 10:17

Meer nieuws

 • 23 februari 2023

  Vici-beurzen voor vier onderzoekers

  De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan vier RUG/UMCG-onderzoekers een Vici-financiering van maximaal 1,5 miljoen euro toegekend. Prof. dr. Marleen Kamperman, prof. dr. Lisa Herzog, prof. dr. ir. Ming Cao en prof....

 • 26 januari 2023

  Omvangrijk medisch proefschrift presenteert voorspellers voor chronische darmziekten

  UMCG-promovendus Arno Bourgonje (26) schreef misschien wel het meest omvangrijke medische proefschrift dat ooit in Nederland is verschenen.

  Bourgonje deed onder supervisie van vier promotoren van de UMCG-afdelingen Maag-, Darm-, en Leverziekten en...

 • 23 januari 2023

  Videocollege Roelof Hut: moeite met opstaan? Zo word je een ochtendmens

  In dit videocollege van de Universiteit van Nederland vertelt neurowetenschapper Roelof Hut (Rijksuniversiteit Groningen, UMCG) over de biologische klok. Kun je een ochtendmens worden? Bekijk dit videocollege voor tips!