Skip to ContentSkip to Navigation
OnderzoekToponderzoekMaatschappelijke thema'sHealthy AgeingHealthy ageing, population and society

Interactieve tentoonstelling '100 worden en ervan genieten' 7-19 juni

Bezoek de unieke interactieve tentoonstelling '100 worden... en ervan genieten' over de vraag hoe Nederlanders steeds langer op een prettige manier kunnen leven. De tentoonstelling is gratis toegankelijk en vindt plaats van 7 juni tot en met 19 juni in Der Aa-kerk in Groningen (ma-zo: 10:00 - 17:00). De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

Een lang en gezond leven, dat wil iedereen wel. Maar wat zijn eigenlijk je kansen om 100 jaar te worden? Kun je hier zelf invloed op uitoefenen? Wat heeft je jeugd en de omgeving waar je opgroeide daarmee te maken? Wat betekent dit voor je huidige manier van leven, op school, bij je familie, je werk, je gezin of je vriendenkring? En voor je toekomstige leven en de keuzes die je wilt maken?

Nu ongeveer de helft van de Nederlandse baby’s misschien wel 100 jaar zal worden, zijn dit betekenisvolle vragen. Zeker nu het met 17 miljoen landgenoten drukker is dan ooit in ons land.

Interactieve tentoonstelling

De tentoonstelling '100 worden... en ervan genieten' richt zich op iedereen, van jong tot oud. Als bezoeker krijg je een iPad tot je beschikking, waarmee je langs tien actuele stands kunt lopen. Door interactieve games, quizzen, foto’s, interviews, illustraties en teksten maak je vervolgens kennis met de belangrijkste veranderingen in onze bevolking en hoe deze ons leven beïnvloeden.

De tien verschillende thema’s die op de tentoonstelling aan bod zullen komen zijn:

  • Levensduur: Wat zijn mijn kansen om 100 te worden?
  • Vroege levensjaren: Hoe belangrijk zijn mijn vroege levensjaren?
  • Familie: Wij zijn familie – toch?
  • Carrière: Hoe zal mijn leven werken?
  • Buren: Waar komen mijn toekomstige buren vandaan?
  • Werk: Hoe werken vergrijzende samenlevingen?
  • Gezondheid: Is er een formule voor gezond oud worden?
  • Onafhankelijkheid: Hoe kan ik zelfstandig blijven op oudere leeftijd?
  • Solidariteit: Hoe zijn de jongeren als ik oud word?
  • Toekomst: Kunnen demografen de toekomst voorspellen?

Achtergrond

In wetenschappelijk onderzoek zijn belangrijke kwesties die van invloed zijn op het leven van ieder mens vaak verborgen achter abstracte figuren en begrippen, zoals het geboorte- of het sterftecijfer. Deze tentoonstelling heeft als doel om complexe onderzoeken naar de ontwikkelingen in de bevolking op een toegankelijke manier te presenteren aan het grote publiek. Bezoekers van de tentoonstelling worden zo in staat gesteld om na te denken over de manier waarop demografische kwesties van invloed zijn op hun eigen leven en dat van toekomstige generaties.

De Nederlandse editie van deze reizende, internationale tentoonstelling is ontwikkeld door het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI-KNAW) in samenwerking met Healthy Ageing, Population and Society (HAPS) en Population Europe. De tentoonstelling is verrijkt met recente Nederlandse gegevens door medewerkers van het NIDI, de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen. De gemeenten Den Haag en Groningen leverden de actuele lokale informatie.

Bezoek de tentoonstelling

Ben je benieuwd wat een hogere levensverwachting betekent voor jouw toekomst en die van volgende generaties? Bezoek dan onze interactieve tentoonstelling, waar wij je laten navigeren in het leven dat voor je ligt!

Flyer tentoonstelling 100 worden
Flyer tentoonstelling 100 worden
Laatst gewijzigd:02 mei 2016 13:28