Skip to ContentSkip to Navigation
Aletta Jacobs School of Public Health
Together for more healthy years
Aletta Jacobs School of Public Health

Aletta Health Centres Meet & Greet

11 april 2024
Centres meet & greet

Op 2 april organiseerde de Aletta Jacobs School of Public Health een meet and greet met de health centers. Tijdens dit korte maar krachtige evenement gaven presentatoren van het UMCG, NHL Stenden, Hanze en de RUG ons inzicht in hun perspectief op gezondheid en de gezondheidszorg.

Het evenement begon met een korte introductie door Nienke Schripsema en Brigit Toebes waarin kort het programma voor de middag besproken werd en de verschillende partners gevraagd werden zich kort voor te stellen.

Na dit korte voorstelrondje begonnen we gelijk met de eerste presentatie. Erik Buskens (AJSPH/UMCG) vertelde over Vitaal Groningen. Erik begon met een uitspraak die vaak aan Einstein wordt toegekend: "The definition of insanity is doing the same thing over and over again and expecting a different result.” Hij vertelde er meteen bij dat de uitspraak niet van Einstein komt, maar dat hij het er wel mee eens is. En toch focussen projecten zich keer op keer weer op levensstijl in niet-samenhangende projecten die vaak door slechte financiering halverwege al moeten stoppen. Vitaal Groningen doet het anders, het is een langdurig samenhangend multidisciplinair project waarin onderzoekers samen met inwoners streven om gezondheidsverschillen te verkleinen en de lokale economie te stimuleren.

Erik werd opgevolgd door Job van ‘t Veer (NHL Stenden) die een presentatie gaf over het platform digitale gezondheidsvaardigheden. Hij liet ons eerst een aantal digitale hulpmiddelen zien, sommige unieker dan andere, die worden gebruikt in de zorg. Meteen daarna liet hij ons zien dat ongeveer 20% van de ouderen niet eens appt met familie. In de rest van de presentatie vertelde Job over verschillende initiatieven en manieren om de digitale geletterdheid te vergroten, bijvoorbeeld door samen te zitten en praten met ouderen op locatie. Ook haalde hij aan dat onderzoekers vaak denken dat een bepaalde groep moeilijk te bereiken is, maar dat dat vaak reuze meevalt als je een stap terug neemt van het onderzoek en met mensen gaat praten.

Als laatste presentatie voor de pauze vertelde Frederike Jörg (UMCG) over platform preventie en leefstijl. Tijdens de presentatie deelde ze informatie over de taak die zij en haar collega's hadden gekregen om de raad van bestuur van het UMCG te adviseren over het bevorderen van meer samenhang in Healthy Ageing gedurende de komende 5 jaar. Ze focussen zich op voeding, bewegen en mentale gezondheid. Bij de nieuwe strategie staat voorkomen in plaats van genezen centraal. Hoewel het soms moeilijk kan zijn om een arts in het ziekenhuis te vertellen zich te richten op voorkomen in plaats van genezen, gaan ze dat toch doen.

Tijdens de netwerkpauze werd er weinig echt pauze gehouden en voornamelijk heel veel genetwerkt. Overigens werd er niet alleen tijdens de pauze veel besproken, elke presentatie leidde tot een discussie en vaak zoveel vragen dat ze niet allemaal beantwoord konden worden voordat er plaats gemaakt moest worden voor de volgende spreker.

Na de pauze was het de beurt aan Jeroen Pronk (Hanze), hij vertelde ons over het Hanze ‘Centre of Expertise Healthy Ageing’. Het centrum werkt aan meer gezonde jaren voor de noordelijke regio door gelijke kansen en participatie, een gezonde leefstijl en leefomgeving, en passende zorg en kwetsbaarheid te stimuleren. Hierbij speelt de samenwerking met de samenleving een belangrijke rol, het doel is dan ook om samen met de inwoners tot een resultaat te komen.

De laatste presentatie van het evenement werd gegeven door Marloes Heeres (Aletta Jacobs School of Public Health en Hanze). Haar presentatie ging over de communicatie van Aletta, missie, visie, boodschap en middelen. Iets meer achtergrond over waarover Aletta communiceert en voor wie. Een achterliggend doel van het evenement was om de communicatiemensen elkaar te laten ontmoeten, zodat we elkaar makkelijk weten te vinden in de toekomst.

De presentaties van de dag waren allemaal verschillend, maar er was een duidelijke rode draad. De inwoner. Over dat onderwerp was iedereen het eens, als we onze gezondheid en zorg willen verbeteren moeten we samenwerken met de inwoners. Er moet niet alleen zorg voor de inwoners zijn, maar juist zorg samen met de inwoners.

Ook na de presentaties werd er tijdens de borrel nog veel besproken en gediscussieerd, er is dan ook nog genoeg te bespreken voor een eventueel volgend evenement.

Laatst gewijzigd:11 april 2024 16:09
View this page in: English

Meer nieuws

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...