Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Religion, Culture and Society Calendar

Publieksacademie Na de dood

Wanneer:wo 06-03-2024 19:30 - 21:30
Waar:Offerhauszaal, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

We gaan er allemaal mee te maken krijgen: wat er met je moet gebeuren als je bent overleden. Kies je voor cremeren of begraven? Of misschien voor iets anders? En maakt het je uit op welke manier het gebeurt? In samenwerking met Dagblad van het Noorden organiseert de faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij een publieksavond over dit thema.

Volg hier de avond via de livestream!

Publieksacademie
Publieksacademie

Dr. Brenda Mathijssen is onderzoeker aan de faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij en houdt zich dagelijks bezig met de omgang van mensen met sterven, dood en rouw. Tijdens de publieksacademie vertelde ze over haar onderzoek naar ecologische manieren van begraven.

Prof. dr. Daan Raemaekers is onderzoeker aan de faculteit der Letteren en is gespecialiseerd in de archeologie van Noordwest-Europa. Tijdens de publieksacademie vertelde hij meer over zijn onderzoek naar die hele oude manier van begraven die iedereen wel kent: de hunebedden.

Tot slot werd er een vraaggesprek gehouden met Pieter Kranenburg. Kranenburg is de beheerder van het Selwerderhof, een begraafplaats in de stad Groningen. Tijdens dit gesprek kwamen alle 'dagelijkse dingen' van de begraafplaats naar voren.

Brenda Mathijssen
Brenda Mathijssen

Voor middelbareschooldocenten

Een aantal jaar geleden hebben we samen met de Scholierenacademie een lespakket over Brenda Mathijssens onderzoek gemaakt voor in de klas. Het bestaat uit drie lessen van ongeveer 60 minuten, maar is afhankelijk van de wensen van de docent. De lessen zijn bedoeld voor vwo 3/4, maar kunnen zelfstandiger uitgevoerd worden als de leerlingen in vwo 5/6 zitten. De doelen van de lessen zijn als volgt:

  • Leerlingen leren over wetenschap en de onderzoekscyclus.
  • Leerlingen leren over verschillende soorten begraafplaatsen en hun kenmerken.
  • Leerlingen verbinden de onderzoekscyclus aan echte voorbeelden van onderzoek.
  • Leerlingen passen de onderzoekscyclus toe op verschillende onderwerpen en analyseren voorbeelden van onderzoek.
  • Leerlingen passen hun kennis over soorten begraafplaatsen toe.
  • Leerlingen creëren het begin van een eigen onderzoeksvoorstel.

Ben je benieuwd naar het lespakket? Vraag het dan aan via onderstaand formulier. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Lijkt het je leuk om met je bovenbouwleerlingen naar de publieksacademie te komen? Stuur dan een mail naar communications.rcs rug.nl.