Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Nederland kampioen uithuisplaatsen? Veilig opgroeien in een gezin met ernstige problemen - 13 sep 2022

21 juli 2022

Nederlandse jongeren behoren tot de gelukkigste ter wereld, zo blijkt uit onderzoek. Helaas geldt dit geluk niet voor alle jongeren.

Er zijn naar schatting 35.000 tot 116.000 gezinnen in Nederland die langdurig met problemen op meerdere vlakken in hun leven worstelen, bijvoorbeeld op het gebied van opvoeding, financiën en (psychische) gezondheid. Dat kan grote gevolgen hebben voor kinderen en jongeren.

Soms gaat het zelfs zo ver dat kinderen uit hun huis worden geplaatst. In 2021 woonden ongeveer 41.000 kinderen niet meer thuis. Is Nederland daarmee 'kampioen' uithuisplaatsingen? Hoe kunnen de problemen in gezinnen zo hoog oplopen? En wat is de rol van het jeugdzorgsysteem?

De aflevering van de Publieksacademie Sociale Wetenschappen van 13 september 2022 ging over hoe jongeren uit gezinnen met dit soort ernstige problemen veilig op kunnen groeien. Te gast waren Jana Knot-Dickscheit en kinderombudsman Margrite Kalverboer.

Luister de aflevering hier terug:

Podcast

Kijk de aflevering hier terug:

Laatst gewijzigd:28 maart 2024 21:07

Meer nieuws

  • 05 maart 2024

    'Ook grijze muizen kunnen creatief zijn'

    Organisatiepsycholoog Eric Rietzschel onderzoekt creativiteit op de werkvloer. Volgens hem helpt creativiteit ons om verder te komen, maar is er ook een negatieve kant.

  • 31 januari 2024

    Laura Batstra strijdt op social media tegen stoornisdenken 

    Hoogleraar orthopedagogiek Laura Batstra zet zich in tegen stoornisdenken en overmedicalisatie. Dat doet ze onder andere door posts op social media. Hoewel het soms vechten tegen de bierkaai lijkt, gelooft Batstra dat een hoop kleine acties...

  • 26 januari 2024

    Vader in de gevangenis: Wat voor impact heeft dat op het gezin?

    Hoewel zo’n 28.300 kinderen in Nederland een vader in de gevangenis hebben, is er slechts beperkt onderzoek naar de impact hiervan op het gezin gedaan. Socioloog Simon Venema − onderzoeker bij Verslavingszorg Noord Nederland en verbonden aan de...