Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Behavioural and Social Sciences

Linda Steg: "Steeds meer mensen en bedrijven zetten zich in voor het klimaat".

05 april 2022

Het IPPC-rapport dat gister verscheen is glashelder: landen moeten gezamenlijk en onmiddellijk in actie komen om de opwarming van de aarde beperkt te houden tot 1,5 graad. Dat stellen de vijf Nederlandse klimaatexperts die aan het vandaag verschenen IPCC-rapport hebben bijgedragen. Een van hen is professor Linda Steg , expert op het gebied van duurzaam gedrag: “Onderzoek laat zien dat angst mensen volledig kan lamslaan als er geen aandacht wordt besteed aan wat ze zelf kunnen doen om de risico’s te verminderen”. Het is dus belangrijk, vindt Steg, om aan te geven welke acties zij zelf kunnen ondernemen.

IPPC-rapport roept landen op om meer te doen

De huidige toezeggingen van landen over beperking van hun uitstoot van broeikasgassen zijn onvoldoende om de temperatuurstijging onder de 1,5 graden te houden. Zonder aanscherping van de huidige plannen stevent de wereld volgens het IPCC af op circa 3,2 graden opwarming in 2100. Het verminderen van de uitstoot vraagt een verregaande transitie van belangrijke economische sectoren waaronder energie, transport en landbouw.  

Bijna iedereen doet iets

Dat er al vooruitgang is geboekt, blijkt volgens Steg uit het feit dat veel mensen zich zorgen maken over het veranderende klimaat. Volgens haar is het draagvlak voor duurzaamheid groot, veel groter dan de meeste mensen denken. Steg: “Natuurlijk zijn er nog altijd klimaatsceptici, maar dat is een heel kleine minderheid. Het gevoel van urgentie is de afgelopen tijd flink toegenomen. Steeds meer mensen en bedrijven zetten zich in voor het klimaat. Er zijn maar weinig mensen die helemaal niets doen. Sommige mensen voeren zelfs actie omdat ze méér maatregelen willen".

Wat kun je zelf doen?

Volgens Steg is moeten we nu echt in actie komen, want ook actie op individueel niveau helpt echt. Steg: “We kunnen als individuen samen heel veel doen om het klimaat te helpen. We kunnen bijvoorbeeld duurzame energie produceren of afnemen, of minder vliegen of autorijden. Maar ook initiatieven als korter douchen of wat minder vaak de verwarming omhoog zetten, helpen echt. Op de website van Milieu Centraal staan heel veel praktische tips.” Deel je duurzame acties ook vooral met anderen, raadt Steg aan. Het zou zomaar kunnen dat je elkaar inspireert om ook duurzamere keuzes te maken. “Het helpt als je het gevoel hebt dat je niet alleen bent en dat de mensen in je omgeving ook met dit onderwerp bezig zijn.”

Laatst gewijzigd:05 april 2022 15:28

Meer nieuws

 • 20 maart 2023

  Veilig zelfstandig fietsen door slechtzienden

  Kunnen slechtzienden veilig zelfstandig fietsen? Bart Jelijs stelt dat richtlijnen daarvoor niet alleen gebaseerd moeten zijn op de aard of de ernst van een visuele functiebeperking, want dat sluit veel slechtziende mensen onnodig uit. Bovendien...

 • 07 maart 2023

  Gelijkheid – Ook tussen de lakens

  We vinden het vaak moeilijk om over seks en seksualiteit te praten. Niet vreemd, wel kwalijk, vindt onderzoeker Charmaine Borg. Want daardoor verandert er niets aan onze (ouderwetse) opvattingen over seks. En vooral vrouwen zijn daar de dupe van....

 • 06 februari 2023

  Online ratings veelbelovend wapen in strijd tegen nepnieuws

  Hoe kun je desinformatie op social media tegengaan? Deze vraag staat centraal in het promotieonderzoek van socioloog Jonas Stein.