Skip to ContentSkip to Navigation
University of Groningen Business School
Connecting for impact
Business School Executive masters Executive Master of Finance and Control

Henk Snapper, lid Raad van Bestuur Amsterdam UMC

Alumnus EMFC
Henk Snapper

“Kennis van waarde in alle fases van mijn carrière”

“Ik ben mijn carrière begonnen als accountant, maar wilde al vrij snel graag aan de ‘andere kant van de tafel’ zitten. Echt ín een organisatie de verbeteringen doorvoeren in plaats van de focus te hebben op de controle achteraf hoe het is gegaan. De betrouwbare cijfers van de accountant zijn voor de controller het startpunt voor de toekomst.

Ook sprak het me aan dat een controller een financieel adviseur is, maar dan met een bredere scope en met meer generieke bedrijfskundige en economische kennis zoals bijvoorbeeld over data, strategie en logistieke processen. Eenmaal aan het werk als controller bij het UMCG wilde ik me verder bekwamen in mijn functie en koos ik in 2005 de EMFC om de stap naar RC te maken.

Professionele vaardigheden

Als RA had ik ook de mogelijkheid gehad om een verkorte RC-opleiding te doen in Amsterdam, maar de Groningse 2-jarige EMFC heeft als belangrijke pré dat het ook gaat om professionele vaardigheden en de toepassing.

De kennis uit de opleiding is in alle fases van mijn carrière erna van waarde gebleken. Als jonge RC ervoer ik bijvoorbeeld het vak treasury management als een goede basis om te kunnen sparren met andere belanghebbenden zoals financieel adviseurs van banken. Terwijl ik na mijn doorgroei in de Raad van Bestuur in mijn rol als verbinder veel had aan de bagage uit het vak cultureel en strategisch management. Daarin leer je bijvoorbeeld hoe je bij implementaties van veranderingen weet wat goed werkt, en waar.

Netwerk

Niet alleen de opleiding zelf maar ook het netwerk - hoewel ik een hekel heb aan de term- is van grote waarde. Je bent met een relatief kleine groep studenten, in veelal dezelfde carrièrefase, met allemaal met de wens om een volgende stap te maken. De docenten zorgen ervoor dat de groep wordt uitgedaagd en actief meedoet. Zij hebben zelf een achtergrond in de wetenschap of de praktijk, wat voor diepe inhoudelijke kennis, actuele praktijkinzichten en levendige discussies zorgt.

Op de hoogte blijven

We hebben als ‘klas’ af en toe nog contact, veelal ook over vakinhoudelijke zaken. Het elkaar helpen en met elkaar meedenken begon al tijdens de pauzes van de colleges, en dat doen we nu nog steeds. Het mooie is ook de diversiteit in sectoren en functies waar studenten en docenten werken, van financiële instellingen tot de gezondheidszorg en van de voedingsindustrie tot de energiesector. Dat betekent dat rond de vakken die wat verder van je eigen functie afstaan, andere deelnemers inzichten kunnen bieden.

Uniek is ook de nascholing via PE cursussen die doorgaan na het afstuderen, waardoor je vaktechnisch op de hoogte blijft en vakgenoten uit allerlei sectoren kunt blijven ontmoeten in een levenslang netwerk rond de universiteit.

Verrijking

Ik heb de studieperiode als een fantastische tijd ervaren, zeker ook in combinatie met een baan, omdat het me echt energie gaf. De vrijdagen zijn collegedagen op locatie, waardoor je er ook letterlijk even uit bent en tijd hebt voor die verdieping van je kennis. Een enorm verschil met online cursussen. Ik zal niet zeggen dat het studeren niet zwaar was - het heeft gewoon impact op je privéleven - maar het is ook echt een grote verrijking.”

----

Na 18 jaar bij het UMCG, waarvan 10 jaar als CFO, is Henk Snapper sinds 1 januari 2023 lid van de Raad van Bestuur van het Amsterdam UMC (fusieziekenhuis VUMC en AMC). Hij volgde de EMFC-opleiding in Groningen van 2005-2007.

Laatst gewijzigd:15 juni 2023 17:03