Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsOnze positie

Positie internationale rankings

Rijksuniversiteit Groningen

De RUG is er trots op tot de mondiale top te behoren met een top 100-klassering in onder andere de 'Shanghai' ARWU ranking en de THE World University Rankings.

Academic Ranking of World Universities (#66)

De Academic Ranking of World Universities (ShanghaiRanking) is een mondiale Top 500 die jaarlijks gepubliceerd wordt door ShanghaiRanking Consultancy. In deze ranking staat de RUG op plaats 66 (2018). Naast deze indrukwekkende score voor de universiteit in haar geheel behoort de RUG ook tot de mondiale top-100 binnen een aantal specifieke wetenschappelijke gebieden en onderwerpen, zoals: Psychology, Clinical Medicine, Business Administration, Ecology en Sociology. Automation and Control aan de RUG was nummer één in Nederland, 5e in Europa en 29e wereldwijd in 2017.
> ARWU

THE World University Rankings (#79)

Het Britse tijdschrift Times Higher Education publiceert een ranglijst van universiteiten over de hele wereld. Naast prestaties op het gebied van onderzoek en onderwijs telt hierbij ook de internationale faam van de instelling. Op deze ranking staat de Rijksuniversiteit Groningen op plaats 79. In de ‘Subject Rankings’ (over een aantal brede vakgebieden) staan we in de top 100 in Arts & Humanities (83), Business & Economics (76), Education (82), Law (88), Social Sciences (87), Life Sciences (86), Physical Sciences (87), Psychology (38) en Pre-clinical, Clinical & Health (78).
> THE-WUR Rankings

QS World University Rankings (#120)

Een invloedrijke ranglijst van hoger onderwijsinstellingen wereldwijd is de QS World University Rankings, die jaarlijks gepubliceerd wordt. In de editie 2018/19, verschenen op 6 juni 2018, staat de RUG op plek 120 in een lijst van meer dan 900 universiteiten wereldwijd.
> QS World University Rankings

U.S. News ‘Best Global Universities Ranking’ (#101)

Het Amerikaanse tijdschrift U.S. News publiceert een mondiale ranglijst van universiteiten, gebaseerd op gegevens van Clarivate Analytics, uitgever van de citatiedatabase Web of Science (WoS). Naast reputatie onder actieve wetenschappers (25%) tellen aan de WoS ontleende onderzoekprestaties (75%) mee in de score. Op deze ranking staat de Rijksuniversiteit Groningen overall op plaats 101. We behoren ook tot de mondiale Top-100 in de velden Economics and Business (32), Psychiatry/Psychology (33), Molecular Biology and Genetics (43), Arts and Humanities (72), Space Science (73), Clinical Medicine (73), Social Sciences & Public Health (83), Neuroscience & Behavior (90) en Pharmacology and Toxicology (95).  
> U.S. News 'Best Global Universities Ranking'

NTU Ranking (#80)

De National Taiwan University publiceert jaarlijks de Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities, voorheen bekend als de HEEACT Ranking. Het betreft een mondiale top 500 van universiteiten, gebaseerd op acht aan Thomson Reuters' Web of Science ontleende productiviteits- en citatie-impact indicatoren. In de ranking van augustus 2018 staat de Rijksuniversiteit Groningen op plaats 80 wereldwijd. Het best scoren we in de velden Clinical Medicine (52), Social Sciences (56) en Life Sciences (77).
> NTU Ranking 2018

Global Employability University Ranking (#109)

Een diploma van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt van grote waarde op de internationale arbeidsmarkt. Dat blijkt uit de Global Employability University Ranking, gepubliceerd door Times Higher Education. De RUG staat in de ranking van 2017 op plaats 109. Voor deze ranking is ook een groot aantal bedrijven en organisaties gevraagd welke vaardigheden afgestudeerden nodig hebben om zich zo goed mogelijk aan te passen aan de digitale revolutie en welke landen en instellingen studenten hier het beste op voorbereiden. De RUG neemt hierin wereldwijd een 6e plaats in.
> Global Employability University Ranking 2017

University Ranking by Academic Performance (#63)

De University Ranking by Academic Performance (URAP) is een geheel op Thomson Reuters' Web of Science (WoS) gebaseerde ranking van de 2000 meest publicerende universiteiten, opgesteld door de Turkse Middle East Technical University. De positie van een instelling is voor 52% gebaseerd op de absolute aantallen WoS-publicaties en citaties, voor 33% op relatieve citatie impact en voor 15% op het aantal WoS-publicaties met buitenlandse co-auteurs. Over alle 23 velden gemiddeld staat de RUG op plaats 63. In maar liefst 12 van de 20 velden waarin de RUG actief is behoort zij tot de mondiale top 100. Meest vermeldenswaardig zijn de top-10% noteringen in Medical & Health Sciences, Biological Sciences, Psychology & Cognitive Sciences en Studies in Human Society.
> University Ranking by Academic Performance

Webometrics (#91)

De Webometrics wordt samengesteld op basis van een halfjaarlijkse meting door het Spaanse Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). Webometrics kijkt naar de websites van universiteiten. Hierbij worden de prestaties van een universiteit gemeten aan de hand van de activiteiten en resultaten op de website, en de impact en relevantie van deze activiteiten en resultaten. In de meting van juli 2018 is de Rijksuniversiteit Groningen volgens het CSIC nu wereldwijd 4 plaatsen gedaald naar plaats 91; in Europa neemt de RUG een top 15 positie in.
> Webometrics ranking  

UI GreenMetric World University Ranking (#7)

De UI GreenMetric ranking is opgezet door de Universitas Indonesia om aandacht te vragen voor duurzaamheid binnen het beleid van universiteiten. Op basis van numerieke data op het gebied van ‘Setting and Infrastructure’, ‘Energy and Climate Change’, ‘Waste’, ‘Water’, ‘Transportation’ en ‘Education’ worden de universiteiten gerangschikt. De RUG staat in 2018 op de 7e plaats.
> UI GreenMetric Ranking of World Universities

Best Places to Work ranglijst (#24)

De Rijksuniversiteit Groningen staat op de 24e plaats in de internationale lijst van Best Places to Work in Academia 2012, die het Amerikaanse tijdschrift The Scientist publiceerde. Daarmee is het de vijfde niet-Amerikaanse universiteit en nummer drie van Europa. De RUG dankt deze hoge notering onder meer aan het Rosalind Franklin Fellowship Programme.
> Ranglijst The Scientist

CWUR World University Ranking (#100)

Het Center for World University Rankings, een expertisebureau voor het hoger onderwijs, gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten, publiceerde in 2012 voor het eerst een wereldranglijst van hogeronderwijsinstellingen. Deze ranglijst staat erom bekend dat het niet alleen traditionele indicatoren zoals publicaties en aantallen citaties weegt, maar ook de kwaliteit van het onderwijs en succes van alumni op de arbeidsmarkt. Bovendien gaat het niet uit van enquêtes of van data verschaft door universiteiten zelf. De ranglijst is gebaseerd op zeven indicatoren berekend op basis van data ontleend aan onafhankelijke openbare bronnen: wetenschappelijke staf en alumni die belangrijke internationale prijzen hebben gewonnen, directeurschappen in bedrijven die genoteerd staan in de Global 2000 van Forbes, vaak geciteerde publicaties volgens Clarivate Analytics. De Rijksuniversiteit Groningen komt als nummer 100 uit de bus. De Universiteit Utrecht staat op nummer 72, en de Universiteit Leiden op nummer 90.
> CWUR World University Rankings

Europe Teaching Excellence ranking (#39)

Times Higher Education heeft een nieuwe ranking (als pilot): de Europe Teaching Rankings 2018. De RUG staat hierin op plaats 39 van 240 universiteiten. Deze nieuwe monitor is gericht op onderwijskwaliteit. Van de Nederlandse universiteiten staat alleen de UvA hoger.

De Teaching Excellence ranking is gebaseerd op 13 indicatoren, waarvan 7 ontleend aan de European Student Surveydie voor 50% meetelt. Deze belicht onderwerpen als betrokkenheid bij de studie, interactie met docenten, onderwijskwaliteit en carrièrevoorbereiding. Bijna 1.250 RUG-studenten (ca. 4%) hebben aan de survey deelgenomen (in vergelijking: aan de NSE doet 30% mee). De andere helft is gebaseerd 6 indicatoren ontleend aan data die ook opgeven moeten worden voor de bekende Times Higher Education World University Ranking. Dit zijn:

  • Staff-to-student ratio: 7.5%

  • Papers-to-staff ratio: 7.5%

  • Academic reputation: 10%

  • Graduation rate: 5%

  • Gender balance of academic staff: 10%

  • Gender balance of students: 10%

Kwaliteit

Vooral aankomend studenten uit het buitenland gebruiken rankings als een belangrijke indicator voor de kwaliteit van een universiteit en daarmee als een maat voor de waarde van hun diploma en de gepleegde investering. Ook onderzoekers, overheden én bedrijven vinden ranglijsten belangrijk, omdat ze die zien als een reflectie van de kwaliteit van een universiteit.

> Europe Teaching Excellence Rankings

Laatst gewijzigd:21 december 2018 10:56
printView this page in: English