Skip to ContentSkip to Navigation
Rudolf Agricola School for Sustainable Development
Bringing sustainability science forward
More Onderzoek DEVELOPMENT, SECURITY & JUSTICE

DEVELOPMENT, SECURITY & JUSTICE

Het onderzoeksthema Ontwikkeling, Veiligheid en Rechtvaardigheid (Development, Security and Justice) onderzoekt de complexe interactie tussen economische, politieke en sociale ontwikkeling, veiligheid en rechtvaardigheid. Dit doen we op nationaal en internationaal niveau.

Dit thema is van cruciaal belang voor wetenschappers, beleidsmakers en praktijkmensen, omdat het streeft naar het aanpakken van de uitdagingen en mogelijkheden die voortkomen uit inspanningen om inclusieve, duurzame en rechtvaardige ontwikkeling te bevorderen, terwijl tegelijkertijd veiligheid en rechtvaardigheid op alle niveaus van de samenleving worden gewaarborgd.

In de kern onderzoekt dit onderzoeksthema hoe ontwikkeling, veiligheid en rechtvaardigheid essentieel zijn voor het behalen van verschillende Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's).

De onderzoekslijn Ontwikkeling (Development) onderzoekt hoe het welzijn en de kwaliteit van leven van individuen en gemeenschappen kunnen worden verbeterd. We stimuleren onderzoek naar verschillende onderwerpen, waaronder maar niet beperkt tot armoedebestrijding, toegang tot basisdiensten (zoals onderwijs, gezondheidszorg, water en sanitaire voorzieningen), financiële inclusie, gelijkheid, handel en investeringen, beheer van hulpbronnen en de culturele praktijken die verbonden zijn met internationale markten.

De onderzoekslijn Veiligheid (Security) zal de voorwaarden onderzoeken die nodig zijn om individuen, groepen en samenlevingen te beschermen tegen verschillende bedreigingen die uitdagingen vormen voor de menselijke en collectieve veiligheid. Het onderzoek bestrijkt verschillende aspecten van menselijke veiligheid, zoals armoede (ontwikkeling), klimaatverandering (zie ook het thema Risico, Crises & Veerkracht), criminaliteit (rechtvaardigheid) en vredesbevordering, in relatie tot terrorisme, cyberdreigingen, conflictbeheersing en vredeshandhaving.

De onderzoekslijn Rechtvaardigheid (Justice) bestudeert de rol van regels en voorschriften die relevant zijn voor het waarborgen van de verwezenlijking van duurzame en rechtvaardige samenlevingen met gelijke kansen voor iedereen. Dit omvat fundamentele rechten en juridische bescherming, evenals corruptie, transnationale georganiseerde misdaad en de reacties daarop door rechtshandhaving, en houdt rekening met de interacties tussen nationale, Europese en mondiale normen en de rol van regionale en mondiale instellingen.

Ontwikkeling, veiligheid en rechtvaardigheid zijn diep met elkaar verbonden. Daarom onderzoeken we hoe ze elkaar wederzijds kunnen versterken of belemmeren. In het bijzonder zullen we vragen overwegen zoals hoe economische ontwikkeling kan bijdragen aan - of afbreuk kan doen aan -veiligheids- en rechtvaardigheidsresultaten, hoe veiligheidsbeleid ontwikkelingstrajecten kan beïnvloeden, en hoe rechtssystemen zowel ontwikkelings- als veiligheidsdoelen kunnen verbeteren of hinderen. We zullen de rol van politieke, culturele en economische ongelijkheden bij onderontwikkeling, onveiligheid en onrechtvaardigheid analyseren.

Het onderzoeksthema DSJ moedigt een interdisciplinaire dialoog aan om bedreigingen voor duurzame ontwikkeling te herkennen en te voorkomen. Ook wordt de rol van verschillende actoren, zoals staten, internationale organisaties, maatschappelijke groepen en private sector actoren, in verschillende regionale contexten wordt onderzocht. Dit gebeurt door kritische reflecties op begrip van ontwikkeling, veiligheid en rechtvaardigheid aan te moedigen, evenals door betrokkenheid bij methodologisch pluralisme, variërend van etnografische methoden tot data science tools.

Het doel van dit thema is het vergroten van kennis te vergroten over ontwikkeling, veiligheid en rechtvaardigheid. Samen met maatschappelijke organisaties streven we ernaar om inclusieve ontwikkelingspatronen te bevorderen als een manier om welvarende, rechtvaardige en duurzame samenlevingen op te bouwen.

Neem contact the theme-directeur: Francesco Giumelli:

T: 050 36 39685 (Office)

E-mail: f.giumelli rug.nl

Laatst gewijzigd:02 november 2023 13:18
View this page in: English
Volg ons opyoutube twitter