Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Centrum voor Informatie Technologie

XR HUB 2 november: via XR patiënten redden en virtueel op bezoek bij het UMCG Protonentherapiecentrum

Wanneer:do 02-11-2023 10:30 - 12:00
Waar:Smitsborg, Nettelbosje 1, Groningen

De XR-hub-meeting op donderdag 2 november a.s. staat in het teken van de toepassing van XR in het medisch onderwijs. Visulisatie-experts van het CIT verlenen ondersteuning bij de projecten die worden besproken.

Locatie en tijd

De XR-HUB vindt plaats in de Smitsborg, Nettelbosje 1, Groningen. Naast een plenaire sessie in de Donald Smitszaal zijn er demo's in het XR-lab en het 3D-theater. De pleaire sessie kan ook via een stream worden gevolgd.

De bijeenkomst is van 10.30 tot 12.00 uur.

Aanmelden

Aanmelden kan via een mail naar realitycenter rug.nl.

De voertaal is Engels

Programma

  • Welkom en introductie
decoratieve afbeelding
Protonentherapiecentrum in VR
  • Virtueel bezoek aan UMCG Protonentherapiecentrum via EngageVR and 3D Theater | Roland Chi (University Center Groningen) en Gert-Jan Verheij (Centrum voor Informatie Technologie)
    In het kader van het project Edu+ hebben studenten van het University College Groningen (UCG) en Campus Fryslân een toepassing van het VR-wereldhostingprogramma EngageVr uitgeprobeerd. Dit is een kans om met relatief weinig voorbereiding een VR-wereld in het onderwijs te gebruiken om een rollenspel of virtuele reis te creëren. UCG-docent Roland Chi vertelt over de ervaringen van zijn studenten van de major Health and Life Sciences bij het virtuele bezoek aan het UMCG Protonentherapiecentrum. Gert-Jan Verheij, onderwijstechnoloog van het CIT-team visualisatie, vertelt hoe dit didactisch en technisch werkt.
decoratieve afbeelding
  • Geneeskundestudenten trainen ABCDE-methode via virtual reality | Rienk Dijkstra, Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden, UMCG
    Bij het Wenkebach Instituut is ervaring opgedaan met de inzet van VR in de master geneeskunde. Hierbij is gebruikgemaakt van een applicatie van SimX, waarin studenten zo realistisch mogelijk de ABCDE-methode moeten toepassen op een patiënt in een acute, levensbedreigende situatie. Deze methode is een systematische werkwijze die in de acute geneeskunde wordt toegepast om hulp te verlenen volgens het principe ‘behandel eerst wat als eerste doodt’.
    In de studie geneeskunde wordt de ABCDE-methode nu voornamelijk theoretisch behandeld, maar met behulp van VR is het mogelijk voor studenten om een spoedsetting daadwerkelijk te ervaren, en worden ze sterk aangezet tot correcte toepassing van het ABCDE-protocol. In duo’s doorlopen de studenten middels een roulatieschema verschillende VR-scenario’s, waarbij de ene student de rol van arts en de ander de rol van verpleegkundige op zich neemt.
    Rienk Dijkstra, docent bij het Wenkebach Instituut, vertelt over de opzet van het innovatieproject, het ontwikkelde lesplan en de opgedane ervaringen. Ook is er gelegenheid om zelf een patiënt te redden in een VR-scenario.

XR HUB

De XR Hub organiseert tweemaandelijks een bijeenkomst voor docenten en onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen om kennis en ervaringen te delen over de ontwikkeling en het gebruik van toepassingen van Extended Reality: augmented reality (AR), mixed reality (MR), virtual reality (VR) en 3D.

XR HUB 2 november: via XR patiënten redden en virtueel op bezoek bij het UMCG Protonentherapiecentrum

View this page in: English