Skip to ContentSkip to Navigation

University of Groningen Business School

Lifelong learning
Business School

Accountantskantoren in Nederland zijn begonnen met het uitrollen van de 'digitale accountant' (blog)

09 november 2018
Accountantskantoren in Nederland zijn begonnen met het uitrollen van de 'digitale accountant'
Accountantskantoren in Nederland zijn begonnen met het uitrollen van de 'digitale accountant'

Het tellen van een voorraad of het vergelijken van facturen met bankafschriften zijn over het algemeen niet de favoriete bezigheden van een jonge accountant. Binnen enkele grote accountantskantoren in Nederland wordt dit tijdrovende handwerk langzamerhand dan ook overgenomen door een robot. En dankzij deze ‘digitale accountant’ is er met een druk op de knop een controle-analyse beschikbaar.

Digitaal platform

Waarom nu pas? Er waren immers twintig jaar geleden al ideeën over de inzet van digitale technologie bij accountantscontrole. Dat heeft allereerst te maken met de beschikbaarheid van voldoende data. De afgelopen jaren hebben grote kantoren gebouwd aan een digitaal platform. Met behulp hiervan worden gegevens van klanten ingeladen en binnen enkele seconden geanalyseerd. Dit wordt tegenwoordig onder andere ingezet door de Big Four (KMPG, EY, Deloitte en PwC).

Het échte werk

Bovendien moeten klanten wel behoefte hebben aan de nieuwe digitale technologie. Zo hadden de Big Four in het begin moeite om hun klanten hiervan te overtuigen. Een andere reden dat de knop is omgegaan, is dat de accountantskantoren concurrentie uit onverwachte hoek voor wilden zijn. Voorheen werd al wel de boekhouding van klanten gedigitaliseerd, net als de dossiers waarin accountants hun controlewerk vastleggen. Inmiddels helpt de digitale accountant ook bij het echte werk, zoals de controle van jaarrekeningen 2018.

Rol van de mens

De introductie van digitale technieken binnen accountantsorganisaties betekent niet dat de rol van de mens vervangen wordt, integendeel. De vraag naar mensen met een digitale achtergrond, zoals data-analisten, neemt toe. Een accountant moet hedendaags kunnen uitleggen wanneer hij van de data-analyse afwijkt; het eindoordeel blijft dus aan de mens. Maar wat als computers in de toekomst intelligenter worden dan mensen, en elkaar kunnen controleren? Dan kan een accountant zich mogelijk het best positioneren als adviseur die het steeds meer moet hebben van ‘soft skills’ als creativiteit, communicatie en leiderschap. Want hoe menselijker de accountant is, hoe moeilijker hij door een machine kan worden.

Wat UGBS te bieden heeft

Er is in de toekomst dus zeker nog een rol weggelegd voor de accountant. Want naast de wettelijk verplichte financiële verantwoording rapporteren meer en meer ondernemingen jaarlijks ook over hun niet-financiële prestaties. Wilt u ook uw controletechnieken verbeteren? Kijk dan eens naar onze éénjarige opleiding Environmental, Social & Governance Assurance. Mocht u al werkzaam zijn bij een accountantspraktijk en nog een deeltijd opleiding willen volgen tot registeraccountant, wellicht is dan de Executive Master of Accountancy een goede aanvulling op uw kennis en werkervaring.

Bronnen:
https://fd.nl/morgen/1266975/na-jaren-is-hij-er-echt-de-digitale-accountant
https://www.graydon.nl/blog/digitalisering-duwt-de-accountant-een-nieuwe-rol
https://www.inspireertbeterondernemen.nl/accountancy/daaag-accountant/

Laatst gewijzigd:28 februari 2020 11:03

Meer nieuws

 • 01 juli 2020

  Sander de Hosson Alumnus van het Jaar 2019

  Longarts Sander de Hosson is door de Rijksuniversiteit Groningen verkozen tot Alumnus van het Jaar 2019. Hij ontvangt de prijs voor de indringende wijze waarop hij aandacht vraagt voor de emotionele kant van de palliatieve zorg en voor het onder...

 • 01 juli 2020

  Wierenga-Rengerink dissertatieprijs 2019 voor Arpi Karapetian

  De Wierenga-Rengerink prijs voor de promovendus met de beste dissertatie in het jaar 2019 is toegekend aan mr. dr. Arpi Karapetian. Haar 502 pagina’s tellende proefschrift is getiteld Bestuurdersaansprakelijkheid uit onrechtmatige daad:...

 • 01 juli 2020

  Gratamaprijs 2020 voor Ymkje Anna de Vries

  De Gratama Wetenschapsprijs 2020 is toegekend aan dr. Ymkje Anna de Vries, verbonden aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de RUG. Zij is opgeleid in de neuro-, klinische en psychosociale wetenschappen, aan drie Groningse...