Skip to ContentSkip to Navigation
University of Groningen Business School
Connecting for impact
Business School

Accountantskantoren in Nederland zijn begonnen met het uitrollen van de 'digitale accountant' (blog)

09 november 2018
Accountantskantoren in Nederland zijn begonnen met het uitrollen van de 'digitale accountant'
Accountantskantoren in Nederland zijn begonnen met het uitrollen van de 'digitale accountant'

Het tellen van een voorraad of het vergelijken van facturen met bankafschriften zijn over het algemeen niet de favoriete bezigheden van een jonge accountant. Binnen enkele grote accountantskantoren in Nederland wordt dit tijdrovende handwerk langzamerhand dan ook overgenomen door een robot. En dankzij deze ‘digitale accountant’ is er met een druk op de knop een controle-analyse beschikbaar.

Digitaal platform

Waarom nu pas? Er waren immers twintig jaar geleden al ideeën over de inzet van digitale technologie bij accountantscontrole. Dat heeft allereerst te maken met de beschikbaarheid van voldoende data. De afgelopen jaren hebben grote kantoren gebouwd aan een digitaal platform. Met behulp hiervan worden gegevens van klanten ingeladen en binnen enkele seconden geanalyseerd. Dit wordt tegenwoordig onder andere ingezet door de Big Four (KMPG, EY, Deloitte en PwC).

Het échte werk

Bovendien moeten klanten wel behoefte hebben aan de nieuwe digitale technologie. Zo hadden de Big Four in het begin moeite om hun klanten hiervan te overtuigen. Een andere reden dat de knop is omgegaan, is dat de accountantskantoren concurrentie uit onverwachte hoek voor wilden zijn. Voorheen werd al wel de boekhouding van klanten gedigitaliseerd, net als de dossiers waarin accountants hun controlewerk vastleggen. Inmiddels helpt de digitale accountant ook bij het echte werk, zoals de controle van jaarrekeningen 2018.

Rol van de mens

De introductie van digitale technieken binnen accountantsorganisaties betekent niet dat de rol van de mens vervangen wordt, integendeel. De vraag naar mensen met een digitale achtergrond, zoals data-analisten, neemt toe. Een accountant moet hedendaags kunnen uitleggen wanneer hij van de data-analyse afwijkt; het eindoordeel blijft dus aan de mens. Maar wat als computers in de toekomst intelligenter worden dan mensen, en elkaar kunnen controleren? Dan kan een accountant zich mogelijk het best positioneren als adviseur die het steeds meer moet hebben van ‘soft skills’ als creativiteit, communicatie en leiderschap. Want hoe menselijker de accountant is, hoe moeilijker hij door een machine kan worden.

Wat UGBS te bieden heeft

Er is in de toekomst dus zeker nog een rol weggelegd voor de accountant. Want naast de wettelijk verplichte financiële verantwoording rapporteren meer en meer ondernemingen jaarlijks ook over hun niet-financiële prestaties. Wilt u ook uw controletechnieken verbeteren? Kijk dan eens naar onze éénjarige opleiding Environmental, Social & Governance Assurance. Mocht u al werkzaam zijn bij een accountantspraktijk en nog een deeltijd opleiding willen volgen tot registeraccountant, wellicht is dan de Executive Master of Accountancy een goede aanvulling op uw kennis en werkervaring.

Bronnen:
https://fd.nl/morgen/1266975/na-jaren-is-hij-er-echt-de-digitale-accountant
https://www.graydon.nl/blog/digitalisering-duwt-de-accountant-een-nieuwe-rol
https://www.inspireertbeterondernemen.nl/accountancy/daaag-accountant/

Laatst gewijzigd:28 februari 2020 11:03

Meer nieuws

 • 10 juni 2024

  Om een wolkenkrabber heen zwermen

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

 • 24 mei 2024

  Lustrum 410 in beeld

  Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!