Informatiebeveiliging voor commissarissen en bestuurders
Informatie is cruciaal geworden voor vrijwel iedere organisatie. Bedrijfsstrategie, verdienmodel en dagelijkse activiteiten zijn veelal op informatie gebaseerd. Informatie is ook zo waardevol dat cybercriminelen voortdurend proberen deze te bemachtigen. Klanten, patiënten, burgers en consumenten mogen verwachten dat organisaties zorgvuldig met toevertrouwde informatie omgaan.
Een belangrijke verantwoordelijkheid van bestuurders en commissarissen is het besturen van en toezien op informatiebeveiliging. Een moeilijke opdracht, omdat informatiebeveiliging een technisch vakgebied is. Niet iedere bestuurder of commissaris kan een technisch specialist zijn, maar bekwaamheid in het besturen van en toezien op informatiebeveiliging is noodzakelijk, en in toenemende mate ook wettelijk verplicht.
Data
|
oktober 2025 - februari 2026 |
Duur |
1 interactieve sessie op vrijdag in de maand oktober, november, januari of februari (6 PE punten) |
Taal | Nederlands |
Locatie | Midden-Nederland |
Investering |
Voor wie is het programma?
U bent commissaris, RvC-lid, RvT-lid of bestuurder, en u wilt invulling geven aan uw rol in het besturen van of toezichthouden op informatiebeveiliging.
U bent voorzitter of secretaris van een RvC, RvT of RvB, en u wilt informatiebeveiliging opnemen in de permanente educatie van uw raad.
Inhoud programma
Vraagstukken die in de cursusdag aan de orde komen zijn:
- Wat is de (wettelijke) rol van RvC of RvB en RvB in cyber security?
- Hoe hangen risico-analyse en informatiebeveiliging samen?
- Hoe beoordelen we informatiebeveiliging bij outsourcing?
- Welke extra aandacht is nodig voor persoonsgegevens?
- En als het dan toch gebeurt... wat te doen tijdens en na een beveiligingsincident?

Docenten
Prof. dr. Lineke Sneller RC is hoogleraar digitalisering en AI in governance aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast is zij commissaris bij EY, APG, Van Wijnen en Infomedics.
mr. Pieter Polhuis MSc EMITA is docent IT in Control aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Daarnaast is hij IT auditor bij de Auditdienst Rijk.
Onze docenten hebben zowel theoretische bagage als praktische ervaring met informatiebeveiliging. Zij vinden het inspirerend om kruisbestuiving tussen theorie en praktijk te realiseren.
Praktische informatie
Het programma Informatiebeveiliging voor commissarissen en bestuurders beslaat 1 cursusdag. De theoretische basiskennis wordt geïllustreerd aan de hand van vele praktijkvoorbeelden.
Accreditaties
Na het succesvol afronden van het programma ontvangt u een certificaat van deelname van de University of Groningen Business School. Voor het volgen van het programma ontvangt u 6 PE-punten.
Toelatingseisen
U bent bestuurder, lid van de raad van commissarissen of lid van de raad van toezicht van een of meerdere organisaties. De voertaal van de opleiding is Nederlands; een deel van het lesmateriaal kan in het Engels zijn.
Meer informatie?
Voor vragen of aanvullende informatie over dit programma kunt u terecht bij ons UGBS-team: ugbs rug.nl
In-company
Wij bieden ook incompany trainingen aan, waarbij we langskomen in uw organisatie. Ook voor informatie over deze trainingen of een maatwerk variant van dit programma kunt u bij onze programmamanager terecht.
Contact
Voor meer informatie kunt u contact opnement met:

Dr. Nikolaj Bijleveld
T: (+31) 050 36 33 117
E: n.h.bijleveld rug.nl
Laatst gewijzigd: | 14 juli 2025 16:43 |