Skip to ContentSkip to Navigation

University of Groningen Business School

Lifelong learning
Executive programma's Duurzaamheid | 6 keuzemodules

Online collegereeks Duurzaamheid: Management en Rapportage

Keuzemodules | actuele kennis | praktische tools
Online collegereeks Duurzaamheid: Management en Rapportage

Wordt u als professional steeds meer geconfronteerd met duurzaamheid in uw eigen organisatie of bij uw klant? De ontwikkelingen rondom wetgeving over duurzaamheid en de transparantie daarover gaan erg snel. Actuele kennis en praktische tools rond duurzaamheidsmanagement en -rapportage z ijn onmisbaar.

De University of Groningen Business School (UGBS) biedt in samenwerking met NBA Opleidingen een zestal online modules over verschillende aspecten van duurzaam ondernemen, die u achtereenvolgens of in een selectie volgt. Interactief en met aandacht voor belangrijke ontwikkelingen, het sturen op deze aspecten maar ook het vertalen hiervan naar transparante rapportage, zoals over duurzaamheid, CO2 en duurzame investeringen. Voor het volgen van de modules is geen voorkennis nodig.

Periode: 8 september - 8 december 2022 (4e editie)
Duur: Per module 2 sessies van ieder 2 uur verspreid over twee (donder)dagen
Locatie: online
Tarief: € 400 per module (€ 2.000 voor de gehele reeks van 6 modules!) » 25% korting voor RUG-medewerkers
PE: 4 PE punten/uren per module

» Of neem contact op voor meer informatie

» Benieuwd naar ervaringen van eerdere deelnemers?


Overzicht modules:

De modules van twee maal twee uur een online sessie zijn opzichzelfstaand. Iedere module wordt verzorgd door kerndocenten en experts uit de praktijk en met rijke ervaring op het onderwerp. Tijdens de twee sessies wordt het onderwerp verdiept en praktisch gemaakt en is er gelegenheid tot stellen van vragen. Naast de sessies bestaat het lesmateriaal uit literatuur en korte webcasts per onderwerp, ter inleiding.

Waarom de online collegereeks Duurzaamheid: Management en Rapportage

De (Europese) wet- en regelgeving over verschillende aspecten van duurzaamheid en langetermijnwaardecreatie wordt stricter en op meer ondernemingen van toepassing. Het raakt de gehele keten van organisaties, van toeleveranciers tot en met gebruiker. Het raakt ondernemers van groot tot klein. Ook is er meer regelgeving over duurzame financiering en investering en de aandacht van banken, verzekeraars en investeerders verschuift steeds meer naar de duurzame prestaties van ondernemingen. In deze dynamische omgeving is goede en betrouwbare informatie nodig om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Uw rol verandert nu informatie over economische, sociale en milieu-aspecten een grotere rol gaat spelen in strategie, besluitvorming en verantwoording. Ook commissarissen krijgen een grotere rol in het toezicht op de kwaliteit van niet-financiële informatie en er komt verplichte assurance bij duurzaamheidsinformatie.

Deze ontwikkelingen leiden tot vragen als: Welke toegevoegde waarde levert uw onderneming of klant voor haar verschillende stakeholders, op korte en lange termijn? Wat zijn belangrijke maatschappelijke uitdagingen op economisch, milieu en sociaal gebied voor uw onderneming of klant? Tot welke risico's, zowel financieel als maatschappelijk leidt dit? Welke kansen biedt duurzaamheid? Hoe monitor je intern op duurzaamheidsprestaties? Hoe kun je daar transparant over rapporteren?

De UGBS biedt in samenwerking met NBA Opleidingen een uniek online programma om uw kennis te verdiepen op het gebied van duurzaam ondernemen en langetermijnwaardecreatie op economisch, milieu en sociaal gebied. Hierbij gaan we in op relevante ontwikkelingen, het intern sturen op deze aspecten, maar ook op de controlepraktijk en het vertalen van deze aspecten naar transparante rapportage, zoals over duurzaamheid in overeenstemming met de Europese regelgeving over Corporate Sustainability Reporting Directive, CO2 en duurzame investeringen.

Voor wie

Deelnemers zijn werkzaam als:

 • externe accountant
 • accountant in business
 • overheidsaccountant
 • auditor
 • controller
 • financieel professional
 • M&A professional
 • risk management professional
 • professional met een toezichthoudende rol
 • bestuurder
 • investeerder
 • asset manager
 • analist
 • duurzaamheidmanager
 • duurzaamheidsauditor
 • (MKB) ondernemer
 • Communicatieprofessional bezig met duurzaamheidsverslaggeving
Uw leerdoelen

Deelnemers die de gehele leergang volgen, bereiken de volgende leerdoelstellingen:

 • Kennis over duurzaam ondernemen en langetermijnwaardecreatie en hoe u dit in de praktijk in uw organisatie toepast, van strategievorming, inbedding in governance en risicomanagement tot en met het monitoren van operationele prestaties
 • Actuele kennis over wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid en het management van risico’s en kansen, inclusief in de keten
 • Actuele kennis over wet- en regelgeving over het rapporteren over duurzaamheid, en praktische tools om direct aan de slag te gaan met het sturen op en rapporteren over duurzaamheid en langetermijnwaardecreatie en het inrichten van goede verslaggevingsprocessen
 • Actuele kennis op het gebied van duurzame investeringen en financiering, inclusief Europese en nationale wet- en regelgeving
 • Nieuwe expertise wordt aangeboden vanuit wetenschap en praktijk
Docenten

Kerndocenten:

Prof. dr. Nancy Kamp-Roelands RA MA
RUG, EY

Prof. dr. Dick de Waard RA MA
RUG, University of Curaçao

Gastdocenten:

Marcus Looijenga MSc RA
PWC RUG

Carlo Cuijpers MPhil MSc hon.
Van Lanschot Kempen

Adrianca Mens MSc RA
BDO

Emma Verheijke MA
Grant Thornton/Sinzer

Prof. dr. Machiel Mulder
RUG

Didi Hoezen MBA
2BHonest

Drs. Remco Bleijs RA
EY

Jessica Boekhoudt MSc RA
Sustainalize

Rob Wortelboer EMA RA
EY

Prof. dr. J.A. van Manen RA
Strategic Management Centre, RUG

Prof. H. Gortemaker RA
EUR

Dr. Dennis Veltrop
RUG

Usha Ganga RA
NBA/HAN

Contact

Heeft u verdere vragen over de modules of wilt u opleidingsadvies? Aarzel niet om contact met ons op te nemen:

Angela Sap

Angela Sap

Programmamanager
University of Groningen Business School

T: (+31) 050 36 37 297
E: a.sap rug.nl


Ook interessant voor u?


Opleiding ESG Reporting en Assurance van UGBS
Wilt u diepgaand expert worden in verslaggeving en assurance van niet-financiële informatie? Volg dan deze eenjarige opleiding Environmental, Social & Governance Reporting en Assurance.


Executive MBA Sustainable Business Models van UGBS
Wilt u een brede MBA, met een focus op duurzaamheidsdoelstellingen? Kies dan deze track van onze Executive MBA.

Laatst gewijzigd:24 september 2022 10:24