Skip to ContentSkip to Navigation
University of Groningen Business School
Connecting for impact
Business School Executive masters Executive Master of Finance and Control

Birthe Balster, controller bij AVEBE

Birthe Balster

Birthe Balster is in november 2019 afgestudeerd aan de Executive Master of Finance and Control (EMFC). Ze woont in Groningen gemeente Westerkwartier met haar man en twee kinderen, en is werkzaam als controller bij AVEBE, een Nederlandse coöperatie van zetmeelaardappeltelers. Binnenkort maakt Birthe binnen het bedrijf de overstap van controller Innovations naar controller Operations.

Waar houd je je zoal mee bezig in je werk?

Momenteel ben ik werkzaam op de afdeling Innovations. Innovatie is een heel interessant vakgebied voor een controller. Het is lastig om sturingsinformatie vorm te geven. Je kunt meten wat innovatie is maar het opvolgen ervan is complex omdat het over een veel langer tijdsbestek gaat. 'Waar ga je op meten binnen innovatie?' 'Wat zijn parameters om innovatiesnelheid te meten?' Met dit soort vragen houd ik mij bezig.

Binnenkort zal ik de overstap maken naar de afdeling Operations. Ik zie deze stap als een verbreding. In mijn huidige functie houd ik mij vooral bezig met sturingsinformatie, IT-systemen, vaste kosten, investeringen en subsidies. In mijn nieuwe functie zal ik mij naast deze taken ook gaan verdiepen in WCOM (World Class Manufacturing) en de overige taken die binnen het takenpakket van een controller Operations horen. Onder WCOM hangen verschillende programma’s. Afhankelijk van het onderwerp zal ik gaan kijken wat voor impact dit heeft op de financiële stromen en welke kansen er nog meer liggen voor de organisatie.

Waar heb je je scriptie over geschreven?

Mijn scriptie gaat over performance management binnen R&D-organisaties. R&D-organisaties zijn de laatste jaren heel erg veranderd doordat er steeds meer nadruk is komen te liggen op het concurrerende vermogen van organisaties. R&D speelt een belangrijke rol in dit concurrerende vermogen. Er wordt door organisaties steeds kritischer gekeken naar de activiteiten binnen R&D. De R&D-organisatie wordt niet langer gezien als een organisatie die alleen maar kosten maakt. Ook de waarde zal moeten worden aangetoond. Belangrijk hierin is het combineren van stakeholdermanagement met de daarbij behorende governance structuren zonder dat de creativiteit van de R&D-organisatie wordt aangetast. R&D zal zich continu moeten afvragen: 'Wie is onze eigenaar?', 'Wat zijn de wensen?' en 'Wat kunnen wij creëren dat hieraan bijdraagt?'. Hieruit vloeit een targetsetting die kan worden neergezet in KPI’s. Uit mijn onderzoek werd duidelijk dat er op dit gebied nog veel stappen te zetten zijn.

Wat was voor jou de aanleiding om het programma te gaan doen en vond je de studie goed te combineren met je werk/gezin?

Ik zag de EMFC als een kans om een verdiepingsslag te maken. Dat heeft het ook echt gebracht. Door de master heb ik een hele andere manier van studeren ontdekt. Je hebt twee kinderen en je werkt ernaast, dus je leert niet meer zoals vroeger. Voor mijn gevoel was ik niet zoveel tijd kwijt aan de master, ik vond het goed te combineren met mijn werk en gezin. Collega’s wisten dat ik op vrijdag mijn studiedag had, waardoor de claim minder was. Ook heb ik veel gehad aan mijn partner Eelke, hij heeft mij gesteund en af en toe ontzien. Ik zou andere vrouwen graag willen meegeven dat een master goed te combineren is met een gezin en werk, zolang je het maar wilt.

Wat vond je het prettigste aspect van de studie?

Het meest waardevolle aan de Executive Master of Finance and Control vond ik de vakken met cases die gericht waren op de praktijk. Door de werkervaring die je hebt opgedaan kijk je heel anders naar de materie dan toen je fulltime in de studiebanken zat, je pikt dingen sneller op en kan ze sneller toepassen. Deze verdiepingsslag heeft mij veel gebracht. Ook vond ik het contact met studiegenoten en de ervaringen die zij meenamen vanuit de praktijk erg leerzaam. Ik ben door de opleiding heel anders naar mijn werk gaan kijken.

Hoe zie jij de toekomst voor je? En heeft het programma je daarbij geholpen?

In tegenstelling tot de financiële administratieve rol van vroeger zie ik de rol van de controller van nu als financieel en bedrijfskundig. De controller van tegenwoordig staat met beide benen in het veld en werkt met alle disciplines samen. Door deze multidisciplinaire rol leert een controller vraagstukken aan elkaar knopen en kansen te zien. Kansen zien is waar ik mijn toevoeging hoop te kunnen geven in de toekomst. Ik vind dat de controller van nu niet per se binnen het controllersvak hoeft te blijven. Ik zie mijzelf op den duur ook wel een hele andere rol pakken binnen AVEBE. Al met al, denk ik dat de controller van tegenwoordig en de controller van de toekomst op meerdere rollen ingezet kan worden. De EMFC gaat hier heel erg in mee.

Laatst gewijzigd:03 maart 2020 13:38