Skip to ContentSkip to Navigation
Rudolf Agricola School for Sustainable Development
Bringing sustainability science forward
More Onderzoek RISK, CRISES AND RESILIENCE

- Risk, Crises and Resilience

De risicolandkaart heeft de afgelopen jaren significante veranderingen ondergaan. Klimaatverandering is slechts één van de vele factoren die bijdragen aan de waarschijnlijkheid en ernst van wereldwijde crisis en extreme gebeurtenissen.

Grotere kwetsbaarheid voor rampen door toenemende complexiteit

Stijgende wereldwijde verwevenheid, toenemende complexiteit, politieke risico's, uitbreiding van steden in gebieden die vatbaar zijn voor seismische, vulkanische en overstromingsgevaren, kwetsbaarheid voor weersomstandigheden (hittegolven, bosbranden, hevige regenval, stijgende zeespiegel, droogte en overstromingen), sterk vertrouwen in technologieën, verlies van biodiversiteit: al deze factoren maken rampenrisicovermindering dringend en noodzakelijk.

Voorbereid zijn op rampen

Het is essentieel dat burgers, gemeenschappen, organisaties en instituties zich voorbereiden en reageren op deze risico's door op uitkomsten te anticiperen, middelen te mobiliseren, de crisis te beheren en de fysieke en sociale omgeving op te bouwen. Effectieve rampenrisicovermindering vereist een transdisciplinaire en multi-level benadering die zich richt op sociale kwetsbaarheden, systemische afhankelijkheden en maatschappelijke overgangen.

Het Thema Risk, Crises and Resilience brengt studenten, wetenschappers en mensen uit de praktijk samen. Dat gebeurt vanuit uit verschillende disciplinaire perspectieven die zich bezighouden met een probleemgerichte aanpak van het onderwerp.

Vier belangrijke uitdagingen

Het Thema streeft naar inter- en transdisciplinair onderzoek, onderwijs en publieke betrokkenheid om te bijdragen aan vier belangrijke uitdagingen:

  1. Verbeteren van het begrip van risicobewustzijn door coördinatie tussen burgers, overheden en burgermaatschappij-organisaties te verbeteren;

  2. Versterken van kennis over een systemische aanpak van risico's, crisis en weerbaarheid die niet-lineaire en emergente dynamiek (tipping points; vicieuze cycli; feedback loops) kan verklaren;

  3. Bieden van transdisciplinaire aanpakken waarbij burgers, eerste hulpverleners en beleidsmakers actief betrokken zijn bij het samen creëren van kennis over diversiteit in risicoperceptie, risicobereidheid en crisismanagement."

  4. Het toegangkelijk maken van onderzoeksresultaten op het gebied van risico's, crisis en rampbestendigheid.

    Activiteiten van het Thema
  5. De activiteiten van het Thema bestrijken een breed scala aan onderwerpen: collectieve risicoperceptie; interorganizationele netwerken voor noodhulpverlening; rampenbestuur; rekenmodellen over sociale veerkracht en digitale steden met modellen voor risicoreductie; bestendigheid tegen de impact van klimaatverandering; beoordelingen van kwetsbaarheid en impact van de samenleving; psychologische factoren van veerkracht; sociaal kapitaal en veerkrachtige gemeenschappen.

    Contact

    Voor meer informatie over het Thema Risk, Crises and Resilience, neemt u contact op met themadirecteur dr. Francesca Giardini: f.giardini rug.nl"

Laatst gewijzigd:09 november 2023 13:42
View this page in: English
Volg ons opyoutube twitter