Skip to ContentSkip to Navigation
TalencentrumOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Talencentrum
Talencentrum Ontwikkel jezelf Academische taal Schrijven Helder schrijven

Een titel voor een academische tekst formuleren

De titel geeft een artikel zichtbaarheid. Lezers vinden artikelen meestal door online via trefwoorden naar artikelen te zoeken (Hsin et al, 2016). De titel is vervolgens het eerste (en soms het enige) wat tevoorschijn komt in de zoekmachine. Voor de formulering van een titel van een academisch artikel gelden per discipline andere regels. 

De regels die voor een discipline of voor een tijdschrift gelden, kun je controleren door verschillende titels daarbinnen met elkaar te vergelijken. Zie ook Hyland & Zou (2022) voor een overzicht van patronen in academische titels per discipline. 

Algemene conventies

De volgende conventies voor het opstellen van titels voor academische teksten kun je in de meeste gevallen toepassen:

  • De titel trekt de interesse van de lezer, maar is geen 'clickbait': de titel verwoordt de inhoud of uitkomst van het onderzoek.

    Voorbeeld: De effectiviteit van VR-games tijdens het revalidatieproces.
  • De titel mag uit twee delen bestaan. Het eerste deel kan speels verwoord zijn. Meestal drukt het tweede deel (of de ondertitel) de opzet van het onderzoek uit.

    Voorbeeld: Kom je buitenspelen? Een meta-analyse naar de veranderingen van buitenspeelgedrag tussen 2000 en 2020.
  • De titel is niet de onderzoeksvraag zelf. Het kan wel de onderzoeksvraag in een declaratieve zin zijn (dus een zin met een punt). Dit kun je makkelijk zelf formuleren door wederom de onderzoeksopzet in de titel te vermelden.

    Dus niet: Hoe poetsen zesjarigen hun tanden?

    Maar: Een klinische studie naar tandenpoetsgedrag van zesjarigen.
  • Doorgaans zijn titels niet langer dan 15 woorden. Langere titels zijn namelijk lastig te begrijpen.
  • Er staan geen redactionele afkortingen in de titel van een academische tekst (denk aan i.v.m., t.z.t. etc.) Zie ook academische conventies.
    Vakspecifieke afkortingen gebruik je alleen in je titel als je zeker weet dat je publiek ze kent zonder je artikel te lezen, of als ze het hoofdelement uit je onderzoek zijn.

    Prima: De ERK-beschrijvingen moeten worden aangepast. Uitkomsten van een internationaal ijkingsonderzoek naar taalbeheersing.

    Binnen de discipline van taalbeheersing is ‘ERK’ namelijk een zeer gangbare afkorting voor de algemeen bekende term ‘Europees Referentiekader.’

    Niet: De ERK-beschrijvingen moeten worden aangepast. Uitkomsten van een internationaal ijkingsonderzoek m.b.t. taalbeheersing.

    Allereerst is m.b.t. (met betrekking tot) een redactionele afkorting. Daarnaast is het een vage term: wat bedoelt de schrijver er precies mee?

Ook interessant voor jou

Laatst gewijzigd:21 september 2023 11:50