Skip to ContentSkip to Navigation
TalencentrumOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Talencentrum

Express yourself <> understand the world
TalencentrumCommunicatietrainingInterculturele communicatieTrainingen

Intercultural Competence Learning Lab (ICLL)

Duur: 16 uur (één sessie van een halve dag per maand gedurende een volledig academisch semester).
Studiebelasting: 4 lesuren en 2 uur zelfstudie per maand.
Bedoeld voor: Toegewijde professionals die een beter inzicht willen krijgen in zowel de theorie als de praktijk van het rijke, complexe domein van Interculturele Competentie, en die willen werken aan de ontwikkeling van interculturele competenties die relevant zijn voor hun vakgebied. De ICLL-cursus met open inschrijving is bedoeld voor leden van het ondersteunend personeel van de RUG (OBP) die werken in een internationale omgeving en veel contact hebben met internationale studenten en personeelsleden (zoals studieadviseurs, exchange officers en beleidsmedewerkers internationalisering).


'In de 21e eeuw is het ontwikkelen van interculturele competentie een kernbekwaamheid geworden. Het behelst culturele zelfkennis, begrip hebben voor de ervaringen van mensen uit andere culturen, en het vermogen je mindset en gedrag aan te passen om verschillen te overbruggen.'

- Mitch Hammer, 2011.


Het vakgebied van Interculturele Competentie is nog jong en in ontwikkeling. Daarom combineert het Intercultural Competence Learning Laboratory (ICLL, in 2012 door NVAO uitgeroepen tot Best Practice in internationalisering) een theoretische benadering om de bestaande kennis te begrijpen met ervaringsleren. Het ICLL is een omgeving waarin we, onder begeleiding van een interculturele trainer/begeleider, van elkaar kunnen leren hoe interculturele competentie zich ontwikkelt. Deelnemers delen er hun persoonlijke interculturele ervaringen en best practices, verkennen samen de complexe materie van interculturele competentie, en zoeken naar de toegevoegde waarde van de ontwikkeling van interculturele competenties in hun vakgebied. Elke sessie volgt een vast begrippenkader:

  • Elke sessie opent met Your Month, waarin een gezamenlijke analyse plaatsvindt van belangrijke voorvallen uit de afgelopen maand. Vragen die daarbij aan bod komen zijn: gaat het om een cultuurgebonden situatie? Welke culturele waarden zijn hier van toepassing? Welke culturele competenties zouden hier van pas komen? Welke andere reacties zijn mogelijk in deze uit cultureel oogpunt belangrijke situatie?
  • Intercultural Competence Theory and Models is gericht op het vergroten van kennis over interculturele competentie. Hierbij mag de deelnemer onder andere een aantal culturen uitkiezen waarover hij of zij cultuurspecifieke kennis wil vergaren.
  • Tijdens elke ICLL-sessie wordt Intercultural Competence Development (zoals culturele empathie en het in perspectief plaatsen van situaties) gestimuleerd door middel van oefeningen, spelletjes en simulaties. Deze worden afgerond met debriefings.
  • Your Personal Intercultural Competence Development wordt behandeld door middel van de Intercultural Development Inventory (IDI, voor en na de cursus). De IDI genereert een individueel profiel en een feedback- en coachingsessie, en biedt de mogelijkheid om aan een persoonlijk ontwikkelingsplan te werken (optioneel).
  • Andere vaste onderdelen van de ICLL-sessies zijn Student Perspective (om te controleren of ons leren doelgericht genoeg is) en Management Advice (gericht op het optimaal benutten van de interculturele leeromgeving van de school).

Rooster

Cursus

Periode

Dag

Tijden

Inschrijving

Op aanvraag: contactformulier
* Meld u aan voor de Talencentrumnieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons cursusaanbod en onze diensten.

Tarieven

Student Korting Vol
niet van toepassing € 450 € 550
Extra online account Cultural Detective: € 35,- (voor één maand).

Minimum- en maximumaantal cursisten

Het minimumaantal deelnemers per groep is 8, het maximumaantal 16. Zodra een groep vol is, plaatsen wij u op de wachtlijst voor een nieuwe groep. Inschrijving gebeurt op basis van 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt', op voorwaarde dat u tot de doelgroep behoort.

Alternatieven

Ook kan de cursus gevolgd worden als een serie individuele coachingsessies.

Instructietaal

De instructietaal tijdens de cursussen is Engels.

Cursusmateriaal

Zal in de lessen uitgedeeld worden.

Nestor

Daarnaast maakt u gebruik van online lesmateriaal in Nestor, de digitale leeromgeving van de Rijksuniversiteit Groningen.

Over het gebruik van Cultural Detective in de cursus

Cultural Detective is een tool waarmee u uw interculturele competentie ontwikkelt én cultuurverschillen ontdekt. Door de procesmatige aard kunt u de tool op elk moment gebruiken en uw competentie blijven verbeteren. Belangrijker nog, de tool helpt stereotypering te voorkomen en stimuleert een zinvolle dialoog.

Een Cultural Detective-account kost € 35,- per maand.

Trainingen op aanvraag/op maat

Standaardcursussen voor studenten, docenten, personeel en voor andere professionals met open inschrijving worden over het algemeen één keer per semester ingepland. Voor deze cursussen kunt u zich online inschrijven.

Wij kunnen ook op basis van uw wensen een nieuwe cursus ontwikkelen of we kunnen een bestaande cursus aan uw situatie aanpassen. Cursussen interculturele competentie op maat kunnen een-op-een worden gegeven, in kleine groepen of grote organisaties. Ze kunnen worden gegeven in de vorm van presentaties, korte workshops, langere trainingen of competentie-ontwikkelingstrajecten. Meer informatie en een training aanvragen

Laatst gewijzigd:14 december 2018 14:33
printView this page in: English