Skip to ContentSkip to Navigation
University of Groningen Business School
Connecting for impact
Business School

Marieke van Kralingen over het Management & Economie in Zorg en Welzijn programma

28 april 2020
Marieke

Marieke van Kralingen is in februari 2020 afgestudeerd van het executive programma Management & Economie in Zorg en Welzijn. In het dagelijks leven is zij werkzaam als Hoofd Marktcentrum & Communicatie bij Cosis; de zorgsector is weliswaar nieuw voor Marieke, aangezien de bedrijfskundige oorspronkelijk uit de zakelijke dienstverlening komt. Wij vroegen haar naar haar ervaring met het opleidingsprogramma.

Waar houd je je zoal mee bezig in je werk?

Mijn afdeling houdt zich bezig met zorgverkoop (o.a. gemeente, zorgkantoren, zorgverzekeraars en onderaannemers), marketing en communicatie. Samen vormen deze werkgebieden een relatief nieuwe afdeling binnen de organisatie, die we op dit moment echt aan het vormgeven zijn. Ik heb hierin een uitdagende functie aan de commerciële kant van de zorg, waarin visievorming, stakeholdermanagement, markt- en trendanalyse en professionalisering het komende jaar de belangrijkste pijlers zijn.  

Wat was voor jou de aanleiding om dit programma te gaan doen?

Oorspronkelijk kom ik niet uit de zorg. In augustus 2019 heb ik na twintig jaar zakelijke dienstverlening de overstap gemaakt naar de zorgsector. Dit was een bewuste, intrinsieke keuze om zo een maatschappelijke en betekenisvolle bedrage te kunnen leveren. Door mijn ervaring heb ik een zakelijke en commerciële aanpak. Ik vraag me dan ook geregeld af: “Wat kost het en wat levert het op?”. Ook mijn opleidingsachtergrond – bedrijfskunde – heeft meegeholpen aan dit zakelijke perspectief. Echter miste ik in mijn werk wel heel erg een zorgperspectief, want werken in zorg en welzijn vraagt echt om andere vaardigheden. Alleen al de taal en cultuur op de werkvloer is anders; mensen in de zorg hebben een meer intern gerichte drive en natuurlijk een ander jargon. Mijn doel met dit programma was meer aansluiting vinden en mijn kennis verbreden over de dilemma’s in de zorg- en welzijnssector.

Het onderwijs in dit programma kenmerkt zich voor een groot deel door value based healthcare. Hoe heb je dat ervaren?

Theorie en praktijk vullen elkaar mooi aan binnen dit programma. Qua voorbereiding zijn er vooraf (lees)opdrachten om kennis te maken met de stof. In “de schoolbanken” discussiëren we dan met elkaar over de inhoud en de dilemma’s. Zo is er een goede combinatie van wetenschap, informatie en praktijk.

In oktober 2019 ben je gestart met dit executive programma. Heb je de kennis die je hebt opgedaan al kunnen toepassen?

Jazeker. Het programma heeft me een mooie uitbreiding van mijn kennis van relevante thema’s gegeven. Daarnaast heb ik veel gehad aan de discussies, met name de verschillende, individuele perspectieven die daarin duidelijk worden.

Hoe is het voor jou om de studie te combineren met je gezin/werk?

Dit was voor mij goed te doen. Af en toe was het wel even aanpoten om een opdracht op tijd in te leveren, maar dat ligt vooral aan mijn planning. Wat dat betreft ben ik (ten opzichte van mijn eerdere schooljaren) niets veranderd ;).

Hoe zie jij je toekomstige carrièrepad voor je? En helpt het programma je daarbij?

Mijn toekomstpad ligt open. Ik zie meerdere paden voor me die ik zou kunnen bewandelen, waarin de volgende elementen van belang zijn: strategie, verandering en eindverantwoordelijkheid. Wat betreft de bedrijfstak zie ik mijzelf de komende jaren nog wel in de publieke sector blijven – er is genoeg te doen, te innoveren en te veranderen. De uitdaging die er naar mijn mening ligt, is om de zorg zakelijk gezien betaalbaar te houden!

Meer weten over het executive programma Management & Economie in Zorg en Welzijn? Bekijk de website.

Laatst gewijzigd:04 augustus 2020 16:53

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...