Skip to ContentSkip to Navigation
University of Groningen Business School
Connecting for impact
Business School Executive programma's Big Data Oplossingen

Big Data Oplossingen voor Finance, Accounting en Control

executive programma Big Data Oplossingen voor Finance, Accounting en Control

Krijg praktische tools voor de digitalisering van uw stuurinformatie

 • Het programma is uitgesteld. Neem contact met ons op voor de eerstvolgende startdatum en/of een incompany training.
 • Duur: 2,5 dag
 • Locatie: Zwolle
 • Taal: Nederlands
 • Kosten: € 2250,-
 • PE: voor RC en RA 15 PE-punten, 15 uren

Grootschalige dataverzameling en analysetechnieken als machine learning, deep learning en artificial intelligence bieden ongekende mogelijkheden voor organisaties om betere beslissingen te nemen. Finance en control spelen hierin een cruciale rol en vragen om een nieuwe inrichting en aansturing.

Wilt u als controller, accountant of CFO op een praktische manier leren hoe u Big Data in waarde kunt omzetten en hoe u toekomstbestendig met deze digitalisering aan de slag kunt? Kies dan voor het hands-on executive programma Big Data Oplossingen voor Finance, Accounting en Control. U leert van wetenschappers, van ervaren financials en met use cases.

Waarom dit programma?
"Vier van de vijf Nederlandse CFO's verwachten dat veel organisaties binnen 2 jaar niet meer zonder big data kunnen opereren"*

Als finance, accounting of control professional maakt u waardevolle informatie zichtbaar en bespreekbaar en de huidige ontwikkelingen met Big Data betekenen daarom een verandering in uw functie. Zo lopen door het toepassen van ‘sturende’ data de financiële verslaggeving en het voorspellen van verandering steeds meer in elkaar over. Professionals moeten nu flexibel, wendbaar en leergierig zijn en bovendien een zeer sterke verbinding hebben met strategische organisatiedoelen.

Werkt u als finance, accounting of control professional in een organisatie waar data nieuwe mogelijkheden biedt, maar lukt het nog onvoldoende om data daadwerkelijk in waarde om te zetten? In het executive programma verbreedt u uw kennis over big data op een pragmatische manier en leert u die direct in te zetten. Hiermee bereidt u uw organisatie goed voor op de digitale toekomst, en uzelf op wellicht een volgende stap in uw carrière.

* emerce, 2019

Voor wie?

Het programma is geschikt voor alle finance, control en accounting professionals die meer datagedreven willen worden. Kennis van programmeersoftware is niet nodig, maar wel een pre.

Controllers en Financieel managers/bestuurders

U wilt alle data die binnen en buiten uw organisatie beschikbaar is optimaal kunnen inzetten om de performance van de organisatie te kunnen verbeteren. Zo kunt u het betaalgedrag van klanten voorspellen en daarop inspelen en risico's vanuit leveranciers en afdelingen beter inschatten. Leer nu hoe u de data kunt analyseren en leer inspelen op deze gegevens om de organisatie optimaal te kunnen bedienen.

Accountants

Als accountant controleert u de financiële huishouding van uw klanten maar beschikt u ook over een grote hoeveelheid data van buiten de organisatie. Data analytics en artifical intelligence bieden in toenemende mate de mogelijkheid om vroegtijdig indicaties voor onregelmatigheden in de informatievoorziening te genereren.

Programmainhoud en leerdoelen

Het programma bestaat uit twee modules. In de eerste leert u over de relatie tussen strategie en big data en de context van de veranderende rol van finance, accounting en control. In de tweede module staat de praktijk centraal. U gaat in een testomgeving actief aan de slag met interactieve real-life business cases, waarin stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe u het potentieel van big data kan benutten. U ervaart hands-on u wat er nodig is in de voorbereiding (informatiestructuur, queries), hoe u de juiste programmeersoftware selecteert, hoe u de stappen uitvoert en hoe u een goede analyse maakt van de resultaten en wat het uiteindelijk oplevert.

Module 1 - Data-analyse en strategieontwikkeling

Aan het eind van de module:

 • heeft u een beter begrip van de marktontwikkelingen en op welke manier Big Data het werk van u als finance, accounting of control professional verandert
 • weet u welke nieuwe kennis en vaardigheden professionals in finance, accounting en control daarvoor nodig hebben
 • kent u de nieuwe mogelijkheden die er ontstaan om het topmanagement van organisaties te voorzien van informatie die bijdraagt aan een effectieve besturing


Module 2 - Big Data en data-analyse voor management control

Aan het eind van de module:

 • kunt u de basisstappen doorlopen bij het uitvoeren van data-analyses in een real-life business case
 • kent u de (on)mogelijkheden en toepassingen van veelgebruikte software (bijvoorbeeld Python, R)
 • leert u hoe het combineren van heel verschillende data bijdragen aan betere inzichten
 • weet u wanneer meer geavanceerde tools (bijvoorbeeld advanced visualisatie tooling) toegevoegde waarde hebben en wanneer excel of PowerBI de meeste waarde toevoegt
 • weet u hoe data-analyses beleidsondersteunende informatie opleveren, om daarmee bestaande bedrijfsprocessen te verbeteren en kansen te identificeren voor innovatieve oplossingen
 • bent u op de hoogte van geavanceerde visualisatie- en analysetools en hoe die helpen bij het nemen van betere beslissingen door een root-cause analysis
Docenten
Thijs Broekhuizen

Thijs Broekhuizen – Associate Professor in Innovatie, Technologiemanagement en Strategisch Management, RUG

Bob Goeree

Bob Goeree – Directeur en Controller Synaeda (Psycho Medisch Centrum)

David de Jong

David de Jong – CFO Crossyn Automotive (voorheen Achmea en SynerScope)

> Lees het interview met David over het programma en de waarde van big data

pieter

Pieter Stolk – Directeur Customer Engagement Synerscope

Meer weten?

Heeft u vragen over het programma of wilt u weten hoe het programma past in uw persoonlijke carrièreontwikkeling, aarzel dan niet contact op te nemen met onze opleidingsadviseur!

Thijs Broekhuizen

Dr. Thijs Broekhuizen

T: (+31) 050 36 33 777
E: t.l.j.broekhuizen rug.nl


David de Jong, CFO en docent in het programma: "Ik kom zelden controllers tegen die weten welke data door de organisatie loopt of wat een EDL (enterprise data lake) is. Ze denken in één dimensie – cijfers – terwijl er ook andere dimensies zijn zoals tekst, foto’s of geodata. Als je cijfers combineert met foto’s en tekst zie je veel meer." (bron: CMweb)

Laatst gewijzigd:28 februari 2024 17:40