Skip to ContentSkip to Navigation
Rudolf Agricola School for Sustainable Development
Bringing sustainability science forward
More News & Events

Sociaal geografen Wouter van Gent en Willem Boterman vertellen alles over wijken die veranderen door gentrificatie.

Wanneer:za 04-11-2023 20:30 - 21:30
Waar:Forum Groningen
Het event 'Gentrificatie: wie vormt de stad?' wordt georganiseerd door de de onderzoeksgroep Transitions & Social Justice van de Rudolf Agricola School for Sustainable Development in samenwerking met Studium Generale, als onderdeel van het Let's Gro festival.

Het klinkt als een grootstedelijk fenomeen, maar ook in middelgrote steden als Groningen zijn traditionele volksbuurten zoals de Korrewegwijk en de Oosterpoort beïnvloed door gentrificatie. Dat is wanneer een buurt of gebied langzaam verandert doordat welgestelde mensen erheen verhuizen, waardoor huizenprijzen stijgen en oorspronkelijke bewoners soms moeten vertrekken vanwege hogere kosten. 

De samenstelling en het karakter van de wijken verandert. Is het een zegen voor vernieuwing en economische groei, of juist een bedreiging voor de diversiteit en gemeenschapsbinding? Welke mechanismen drijven gentrificatie? Is er herontwikkeling van wijken mogelijk zonder gentrificatie? 

In het kader van het festival over de toekomst van Groningen, Let’s Gro, geven sociaal geografen Wouter van Gent en Willem Boterman een korte lezing over hun boek Making the Middle-Class City: The Politics of Gentrifying Amsterdam . Hierna gaat geograaf en journalist Thereza Langeler met ze in gesprek, en schuiven ook Programmamanager Wijkvernieuwing René Asschert (Gemeente Groningen) en Algemeen Directeur van woningcorporatie Nijestee, Esseline Schieven, aan.

Follow us onyoutube twitter