Skip to ContentSkip to Navigation
Universiteitsbibliotheek
Universiteitsbibliotheek Meer erfgoed Tentoonstelling: Dear reader. Don't read

Enkele belangrijke kunstenaars uitgelicht

De tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek laat aan de hand van thema's over vier verdiepingen van het gebouw verschillende aspecten van het conceptuele kunstenaarsboek van de jaren '60 tot en met de jaren '80 zien. Het hart van de tentoonstelling bevindt zich op de derde verdieping.

Hier een overzicht van enkele belangrijke makers van kunstenaarsboeken.

Wim Beeren (1928-2000)

Zeer waarschijnlijk is Wim Beeren degene geweest die voor het Instituut voor Kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen veel conceptuele kunstenaarsboeken heeft aangeschaft. Beeren was in 1972-1978 werkzaam als lector Kunstgeschiedenis van de 19de en 20ste eeuw aan het instituut.

Stanley Brouwn (1935-2017)

Stanley Brouwn was een van de belangrijkste Nederlandse conceptuele kunstenaars sinds de jaren 1960. Zijn werk gaat over het ervaren van afstand en ruimte. Brouwn was gefascineerd door de universele maat van bijvoorbeeld een meter en de menselijke maat, zoals die van een voetstap. In zijn werk introduceerde hij een nieuwe, specifiekere maat: de ‘Brouwnstap’, de lengte van zijn eigen stap.

Hamish Fulton (1946)

Deze Britste kunstenaar maakt sinds 1968 zwart-witfoto’s van het landschap tijdens zijn wandelingen.

Ed Ruscha (1937)

Onderweg tussen Los Angeles en Oklahoma City kreeg de Amerikaanse kunstenaar Ed Ruscha begin jaren zestig het idee om een kunstenaarsboek te maken. Ruscha reed het 2.000 kilometerlange gedeelte van de legendarische Route 66 gedurende zeven jaar een aantal keer per jaar op en neer. Hij deed dit met kunstenaars die ook in Oklahoma City waren opgegroeid en in Los Angeles aan de kunstacademie waren gaan studeren.

Seth Siegelaub (1941-2013)

Seth Siegelaub was een galeriehouder, curator en verzamelaar die in New York in de jaren 1960-1970 een cruciale rol speelde in de ontwikkeling van de conceptuele kunst, zowel nationaal als internationaal. Hij wist passende presentatievormen te vinden voor de nieuwe kunstuitingen van die tijd, zoals fotografie, video, geluidsbanden en film. Siegelaub werkte nauw samen met Amerikaanse en Europese aankomende kunstenaars als Robert Barry, Lawrence Weiner, Ger van Elk en Hanne Darboven.

Lawrence Weiner (1942)

De Amerikaanse kunstenaar Lawrence Weiner werkt met taal, net als de andere kunstenaars die op de vierde UB-verdieping te zien zijn: Robert Barry, Marcel Broodthaers, Hanna Darboven, Hetty Huisman en Joseph Kosuth. Vanaf 1970 bestaat Weiner’s werk uit teksten.

Galerie Art & Project

In 1968 werd de galerie Art & Project door de bibliothecaris van het Stedelijk Museum, Geert van Beijeren, en architectuurstudent Adriaan van Ravesteijn opgericht.