Skip to ContentSkip to Navigation

University of Groningen Library

University of Groningen Library More heritage Tentoonstelling: Dear reader. Don't read

Seth Siegelaub (1941-2013)

Seth Siegelaub was een galeriehouder, curator en verzamelaar die in New York in de jaren 1960-1970 een cruciale rol speelde in de ontwikkeling van de conceptuele kunst, zowel nationaal als internationaal. Hij wist passende presentatievormen te vinden voor de nieuwe kunstuitingen van die tijd, zoals fotografie, video, geluidsbanden en film. Siegelaub werkte nauw samen met Amerikaanse en Europese aankomende kunstenaars als Robert Barry, Lawrence Weiner, Ger van Elk en Hanne Darboven.

The Xerox Book , 1969

Siegelaub kwam op het idee dat een tentoonstelling ook een boek kon zijn. Samen met de galeriehouder Jack Wendler nodigde hij zeven jonge conceptuele kunstenaars uit om elk een 25-pagina’s tellend kunstwerk te maken dat gereproduceerd kon worden door de toen nieuwe technologie van de fotokopie. Om kosten te besparen werd gebruikt gemaakt van het Xerox-kopieerapparaat van het Windham College in Putey, Vermont.

Het boek bevat de kunstwerken van Carl Andre, Robert Barry, Douglas Huebler, Joseph Kosuth, Sol LeWitt, Robert Morris en Lawrence Weiner. Zij maakten ieder op een zeer gevarieerde manier gebruik van het kopieerapparaat. De eerste editie, die in 1969 in een oplage van duizend exemplaren verscheen, is een kopie van het originele gefotokopieerde boek. Het was toen nog veel te duur om alle duizend exemplaren door het kopieerapparaat te laten afdrukken. Dankzij de gangbare offset-druktechniek kwam het kunstenaarsboek voor een klein bedrag beschikbaar.

Xerox Book (1968)
Xerox Book (1968)
Laatst gewijzigd:21 mei 2019 11:59