Skip to ContentSkip to Navigation
University of Groningen Library
University of Groningen Library More heritage Tentoonstelling: Dear reader. Don't read

Stanley Brouwn (1935-2017)

Stanley Brouwn was een van de belangrijkste Nederlandse conceptuele kunstenaars sinds de jaren 1960. Zijn werk gaat over het ervaren van afstand en ruimte. Brouwn was gefascineerd door de universele maat van bijvoorbeeld een meter en de menselijke maat, zoals die van een voetstap. In zijn werk introduceerde hij een nieuwe, specifiekere maat: de ‘Brouwnstap’, de lengte van zijn eigen stap.

Steps , 1971

In 1971 had Brouwn zijn eerste solotentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam, genaamd Steps. Voor deze tentoonstelling maakte hij zijn eerste kunstenaarsboek waarin hij de focus op zijn eigen voetstappen legde. Gedurende de tentoonstelling gaf hij elke dag telefonisch aan het museum door hoeveel stappen hij die dag had gezet. Met een handteller hield hij dit bij. Zodra Brouwn andere landen bezocht, noteerde hij dit en begon hij opnieuw met tellen.
Zoals op de eerste pagina van het boek te lezen is, zette hij op de eerste dag, 18 Maart 1971, 4.734 Brouwnstappen door Amsterdam. Tijdens de tentoonstelling verbleef hij niet alleen in Nederland, maar reisde ook af naar België, Frankrijk, Spanje, Algerije en Marokko. Het aantal stappen werd in het Stedelijk Museum op indexkaarten aan het publiek getoond. Brouwn bundelde na afloop van de tentoonstelling die data voor een boek. Dit kunstenaarsboek, dat door het museum werd uitgegeven, vormt de blijvende documentatie van zijn reizen.

Steps
Steps
Laatst gewijzigd:21 mei 2019 11:59