Skip to ContentSkip to Navigation

University of Groningen Library

University of Groningen Library More heritage Tentoonstelling: Dear reader. Don't read

Ed Ruscha (1937)

Ed Ruscha: Colored people
Ed Ruscha: Colored people

Onderweg tussen Los Angeles en Oklahoma City kreeg de Amerikaanse kunstenaar Ed Ruscha begin jaren zestig het idee om een kunstenaarsboek te maken. Ruscha reed het 2.000 kilometerlange gedeelte van de legendarische Route 66 gedurende zeven jaar een aantal keer per jaar op en neer. Hij deed dit met kunstenaars die ook in Oklahoma City waren opgegroeid en in Los Angeles aan de kunstacademie waren gaan studeren. Ze stopten regelmatig om de tank bij te vullen, een goed moment voor Ruscha om snapshots van de verschillende benzinestations te maken. Tijdens een van deze reizen bedacht hij voor zijn boek een titel van drie woorden waarvan hij de vorm en de klank erg mooi vond: Twentysix Gasoline Stations. Vervolgens maakte hij een intuïtieve selectie van 26 zwart-witfoto’s. Het boek waarin ze verschenen bracht hij zelf uit in 1963. Voor Ruscha was het geen boek dat gelezen kon worden, maar een object dat niet meer was dan de titel aangaf. Een nuchter beelddocument dus. Met Twentysix Gasoline Stations zorgde Ruscha voor een nieuw genre in de beeldende kunst: een kunstwerk dat hij buiten de kunstinstellingen om in grote oplage voor velen bereikbaar maakte.

Twentysix Gasoline Stations, 1963

Twentysix Gasoline Stations toont de 26 zwart-wit foto’s met de naam en locatie van het afgebeelde benzinestation. Elke dubbelpagina van het boek bevat één of twee foto’s die worden omringd door veel witruimte. De plek van de foto’s met onderschriften varieert op de pagina’s. Op de kaft van het boek staat de titel in rode kapitalen afgedrukt. De woorden vormen drie afzonderlijke balken op een wit omslag.

Twentysix Gasoline Stations werd door Ruscha in 1962 ontworpen en voor het eerst gepubliceerd in 1963 in een oplage van 400 genummerde exemplaren. Het boek was toen goedkoop, exemplaren van de eerste editie werden voor $ 3 verkocht. Het ongenummerde exemplaar van de Universiteitsbibliotheek behoort tot de derde editie, die in 1969 in een oplage van 3.000 stuks werd gepubliceerd.

Laatst gewijzigd:21 mei 2019 11:59